2014. augusztus 31., vasárnap

Sajtos párnácskák


Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg kemény, érett sajt
10 dkg vaj
1,2 dl tejszín
5 gr szárított élesztő
1 kk cukor
1 kk só
1 tojás
A tetejére:
1 tojás
szezámmag, fekete hagymamag, mák stb.



A sajtot lereszeljük, a vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd összekeverjük a sóval és a sajttal. A tejszínt meglangyosítjuk, beleszórjuk a cukrot és az élesztőt, majd miután kissé felfutott belevegyítjük a tojást is. Összedagasztjuk a száraz hozzávalókat az  élesztős-tojásos tejszínnel. Ha szükséges adjunk még hozzá kevés tejszínt. Puha, selymes tésztát kell kapjunk.
Letakarva 30 percet pihentetjük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk és fentről középig, lentről fel, balról jobbra középig, jobbról balra behajtogatjuk. Letakarva további 15 percig kelesztjük, majd ismét nyújtjuk-hajtogatjuk és további 15 percig pihentetjük. Végezetül 5 mm vastagra nyújtjuk, derelyevágóval 3X3 cm-es kockákra vágjuk, megkenjük felvert tojással, megszórjuk fekete szezámmaggal, vagy bármi mással. Én fekete hagymamagot is szórtam rájuk.
180 C fokra előmlegített légkeveréses sütőben pirosra sütjük.
Nagyon finom sós rágcsa, most snidlinges túrókrémmel és chilizselével tálaltam, de anélkül is nagyon ízletes.
Szalvétával bélelt fedeles dobozban tároljuk.
 



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése