2014. október 18., szombat

Diós-mazsolás kenyér

Október 16 a kenyér világnapja, ez alkalomból készítettem ezt a nagyon finom kenyeret. A munkatársaim uzsonnája lett, vöröslencse pástétommal kínáltam.


 Hozzávalók:
50 dkg liszt
5 dkg rozskorpa 
3 kanál instant 
burgonyapehely

1 marék dióbél
1 marék mazsola
1 kanál dióolaj
2,5 dkg friss élesztő
1 kk cukor
1 kk só

Elkészítjük az előtésztát: egy nagyobb műanyag doboz aljába 2 dl langyos vizet öntünk, belemorzsoljuk a fele adaga élesztőt és összekeverjük 5 dkg liszttel. Lefedjük és hűvös helyre tesszük egy éjszakára.
A dióbelet forró, száraz serpenyőben folyton rázogatva megpirítjuk, majd durvára törjük.
Másnap tálba szitáljuk a maradék lisztet, beleszórjuk a többi hozzávalót a dió és a mazsola kivételével, beleöntjük az előtésztát, majd kemény galuskaszerű tésztát kavarunk belőle annyi langyos vízzel, amennyi szükséges.
Lisztezett  deszkára borítjuk és további lisztet adagolva hozzá közepesen kemény, selymes tésztát dagasztunk belőle. Végezetül belegyúrjuk a diót és a mazsolát is. Cipóvá gömbölyítjük, lisztezett tálba tesszük és letakarva 1 órát kelesztjük.
Én általában a mikróhullámú sütőbe teszem, az huzatmentes.
Az egy óra letelte után ismét deszkára borítjuk, kissé kinyomkodjuk belőle  a levegőt és újfent cipót gömbölyítünk a tésztából. Zsiradékkal kikent, kilisztezett formába tesszük és további 30 percet kelesztjük.
Előmelegítjük 220 C fokra a  sütőt, kis tálkábna vizet helyezünk az aljára. A kenyeret zsilettpengével bevagdossuk, alaposan megpermetezzük vízzel, rátesszük az edény tetejét és 60 percig sütjük. Az utolsó 15 percben levesszük a tetőt róla és ismét megpermetezzük.
Én a kenyeret egy vastagfalú kerámiaedényben sütöm, tetőnek pedig egy lábost borítok rá. Így van helye a kenyérnek szépen felnőni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése