2015. február 1., vasárnap

Bajor kifli dióolajjal

Habár már készítettem szódabikarbónás vízben főzött perecet egyáltalán nem lettek ilyen szépek mint ez a kifli. Babett és Moha tanácsára most elkészítettem a kiflicskéimet, a nagyobb mennyiségű szódabikarbónától lett ez a gyönyörűséges barna színűk.


Hozzávalók 6 darabhoz:
Előtésztához:
10 dkg liszt
2 dkg friss élesztő
1 dl víz
A tésztához:
20 dkg liszt
0,5 dkg friss élesztő
1 kanál cukor
1 kk só
2 kanál dióolaj (vagy bármilyen más)
kb 1 dl langyos tej
A főzővízhez:
2 liter víz
5 dkg szódabikarbóna
1 kanál cukor
A tetejére:
1 tojás
durva tengeri só vagy magvak

Este elkészítjük az előtésztát. Egy fedeles műanyag dobozba morzsoljuk az élesztőt, elkeverjük a vízzel, a liszttel és lefedve 8-10, de akár 12 órát is hideg helyen (mondjuk a kamrában) kelesztjük.
Másnap dagasztótálba szórjuk a kifli száraz hozzávalóit, beleöntjük az olajat, az öregtésztát majd a dagasztást elkezdve lassan öntögetjük hozzá a langyos tejet. Ha szükséges akkor emeljük a tejmennyiséget. Sima, selymes cipót dagasztunk belőle.
Letakarva langyos helyen 30-35 perc alatt duplájára kelesztjük.
A tálból lisztezett deszkára borítjuk, kissé átgyúrjuk és 6 darabra vágjuk. A tésztadarabokat gombóccá alakítjuk, majd letakarva ismét 10 percet kelesztjük.
Egyenként ovális vékony lappá nyújtjuk és szorosan feltekerve kiflit készítünk belőlük.
A vízbe szórjuk a cukrot és a szódabikarbónát, majd a kifliket a forrdogáló vízbe merítjük és mindkét oldaukat 30 mp-ig főzzük.
Sütőpapíros tepsire emeljük és még 20-25 percet kelesztjük.
A tetejét megkenjük felvert tojással, éles pengével bevagdossuk majd megszórjuk a durva sóval. 200 C fokra előmelegített sütőben ropogós-barnára sütjük.
Eszméletlenül finom!
A héja ropogós, a bele puha-foszlós.
Tipp: a tészta bemetszéséhez használjunk csak erre a célra tartogatott zsilettpengét vagy szikét. Erőteljes, biztos mozdulattal végezzük a bemetszéseket, ne nyisziteljünk.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése