2015. február 9., hétfő

Túrógaluskás leves

Frank Júlia receptje:


Hozzávalók:
15 dkg tehéntúró
1 tojás
2 csapott evőkanál búzadara
1 csokor kapor (vagy petrezselyem)
5 dkg vaj  
2 dl tejföl
1 kanál liszt
1 csokor kapor (vagy petrezselyemzöld)
5 dl zöldség(hús)alaplé

bors

Az olvasztott, de nem meleg vaj felét habosra keverjük a tojás sárgájával, a túróval, pici sóval majd a búzadarával, kevés végott petrezselyemzölddel majd a felvert tojásfehérjével. Félretesszük legalább 15 percre pihenni.
A megmaradt vajat felolvasztjuk, rászórjuk a lisztet és kevergetve zsemleszínűre pirítjuk. Rászórjuk a maradék zöldfűszert majd felöntjük 3 dl hideg vízzel és csomómentesre keverjük. Ha felforrt hozzáadjuk a zöldségalaplevet, sózzuk, borsozzuk és pár percet forraljuk. A levesbe kiskanál segítségével beszaggatjuk a galuskákat odafigyelve, hogy a leves ne lobogva főjön, csak forrdogáljon. 5 perc alatt puhára főzzük, majd a fazakat lefedjük és még hagyjuk pár percet, hogy a grízgaluska jó puha legyen.
Olyan igazi retró leves, anyukám készített hasonlókat anno




2 megjegyzés:

  1. Ezt a levest én is rendszeresen főzöm, nagyon szeretjük! Tálaláskor frissen facsart citromlevet szoktunk ráönteni.

    VálaszTörlés
  2. Koszonom a tippet, ki fogom probalni.

    VálaszTörlés