2016. szeptember 15., csütörtök

Csokiláva (gluténmentesen is)

Hozzávalók 1 személyre:
1 tojás
5 dkg csokoládé (lehet gluténmentes is)
1 púpozott kanál vaj (4 dkg)
1 kanál cukor
1 kanál liszt (lehet részben darált mandulát és diót is tenni bele)
Készítettem már schar gluténmentes lisztből is!
csipet só
Aromák tetszés szerint: vanília, reszelt narancs vagy citromhéj, chilipehely stb
A formák kenéséhez vaj és cukor
A tálaláshoz: gyümölcsszószok, fagylalt stb.
Süthetünk még bele pirított diót-mandulát, aszalt vörösáfonyát, rumba áztatott mazsolát, kiskanál mogyoróvajat.
Használjunk jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládét, ne spóroljunk a hozzávalók minőségén ha finom csokoládélávát szeretnénk enni.



1. A formákat kikenjük vajjal és beszórjuk kristálycukorral, majd hidegre tesszük.
2. A sütőt előmelegítjük 200 C fokra.
3. A csokoládét felaprítjuk és a vajjal együtt kevergetve gőzfürdőn megolvasztjuk, majd langyosra hűtjük. A víz ne érjen hozzá a csokoládés edényke aljához, mert megéghet a csoki! 
4. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, a sóval, a lisztekkel, a sóval, valamilyen aromával, majd belevegyítjük a langyosra hűlt vajas csokoládét is.
5. A masszát az előkészített formákba öntjük (3/4-ig), majd 10-12 percig sütjük.
Akkor van kész, ha a tetejét ujjbeggyel megnyomjuk és az rugalmas, kissé repedezett a széle felé, de rezgős-híg a közepén. Mindenki ki kell tanulmányozza a megfelelő sütési időt, nekem a kívül megsült, belül folyós csokiláva elkészítéséhez 12 percre volt szükségem.
6. Pár perc pihentetés után óvatosan tálkára borítjuk és tetszés szerint gyümölcsszósszal-lekvárral vagy/és fagylalttal tálaljuk.
Vigyázat, a sütőforma tűzforró!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése