2017. július 9., vasárnap

Rókagombás-csirkés félholdak


Hozzávalók kb 45-50 darabhoz
A tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
2 dl tejföl
2,5 dkg friss élesztő
1 kk cukor
1 ek só
2 tojás sárgája
A töltelékhez:
50 dkg rókagomba
25 dkg darált csirkehús
1 csokor zöldpetrezselyem
1 fej vöröshagyma
2 kanál olaj

bors
A tetejére:
1 tojás
csipet só
2-3 kanál pirított szezámmag

A langyos tejfölbe szórjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. A vajat összekeverjük a liszttel, hozzáadjuk a sót, a tojások sárgáját, majd az élesztős tejfölt. Rugalmas, keményebb tésztát dagasztunk belőle, letakarjuk és 30 perc alatt duplájára kelesztjük.
A hagymát apróra vágjuk és üvegesre dinszteljük az olajon, majd hozzáadjuk a darált csirkehúst. Folytonosan kevergetve pirítjuk. A gombát alaposan megtisztítjuk, megmossuk, jól lecsöpögtetjük, majd apróra vágjuk,  hozzáadjuk a csirkés hagymához és folytonosan kevergetve tovább dinszteljük, amíg elfővi a levét. Sózzuk, borsozzuk, végezetül megszórjuk a felaprított zöldpetrezselyemmel. Kihűtjük.
A megkelt tésztát két darabra vágjuk, 2-3 mm vastagra nyújtjuk, 10-12 cm átmérőjű kiszúróval köröket vágunk. Mindegyik kör közepébe bő kiskanálnyi tölteléket teszünk, a korongokat összehajtjuk, alaposan lenyomkodjuk, hogy ne nyíljanak szét. Erre a clra használhatunk egy villát vagy speciális konyhai eszközt. Sütőpapíros tepsire helyezzük őket, megkenjük felvert, sózott tojással és 180 C fokra előmelegített sütöben addig sütjük, amíg szép pirosak nem lesznek. 
Kiváló sörkorcsolya, előétel, reggeli-vacsora. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése