2018. február 15., csütörtök

Vargabéles

Hozzávalók egy 20X30 cm-es tepsihez:
A tésztához:
40 dkg liszt
4 nagy tojás
csipet só
A töltelékhez:
50 dkg zsíros tehéntúró
15 dkg cukor
4 egész tojás 
5 dkg mazsola
2 dl tejföl
1 citrom reszelt héja
A tetejére és a tésztához:
3-4 dkg olvasztott vaj
porcukor



A lisztből, sóból, tojásból kemény tésztát gyúrúnk, fél órát fóliába csomagolva pihentetjük, majd tésztanyújtó gép segítségével vékonyra nyújtjuk. A tepsit kibéleljük tésztalevéllel úgy, hogy a tepsi szélére is jusson belőle. Félreteszünk annyi tésztalapot, amennyi elégséges lesz a béles tetejére, a többit ujjnyi széles csíkokra metéljük. Sós, bő, lobogó vízben kifőzzük a tésztacsíkokat, leöblítjük, majd beleforgatjuk diónyi olvasztott vajba és hagyjuk kihűlni.
A tehéntúrót habosra keverjük a cukorral, a citromhéjjal, a mazsolával, a tojások sárgájával, a tejföllel,  majd összeforgatjuk a kihűlt főtt tésztával. Végezetül könnyed mozdulatokkal összekeverjük a keményre felvert tojáshabbal és belesimítjük az előkészített tepsibe. Befedjük a félretett tésztalapokkal, megkenjük olvasztott vajjal és 180 C fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. Ha nagyon pirul a teteje, tegyünk rá egy sütőpapírt.
Ha langyosra hűlt szórjuk meg porcukorral.
Ha nincs kedvünk tésztát nyújtani lapok helyett használjunk készen vett mirelit rétestésztát, amelyeket vajjal kenjünk meg a rétegek között, tölteléknek meg főzzünk meg 25 dkg száraztésztát.







2 megjegyzés: