2018. február 4., vasárnap

Tejszínes feketeribizli torta


Hozzávalók egy 19 cm átmérőjű tortához:
A tésztájához:
2 tojás
2 kanál cukor
2 kanál olaj
2 kanál darált dió
1 kanál liszt
A krémjéhez:
30 dkg feketeribizli
15 dkg cukor
2 kanál ribizlilikőr (vagy víz)
10 dkg fehér csokoládé
4 dl tejszín 
2 dl joghurt
15 g zselatin
0,5 dl víz
A glazúrhoz:
10 dkg cukor
10 dkg glükóz (vagy méz)
0,5 dl víz
0,6 dl sűrített tej
11 g zselatin
10 dkg csokoládé

A piskótához kemény habbá verjük a tojásfehérjéket a cukorral, belevegyítjük a tojások sárgáját is, lassúbb fordulatra véve a mixert belecsorgatjuk az olajat, majd kézilapáttal óvatosan beleforgatjuk a diót és a lisztet. Sütőpapírral bélelt tortaformában 180 C fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (kb. 20 perc).
A krémhez a ribizlit 10 percig főzzük a cukorral, a likőrrel, majd botmixerrel összetörjük. Beletördeljük a csokoládét és addig keverjük, amíg az elolvad a ribizlipépben.
A zselatint a vízbe áztatjuk pár percre, majd a forró csokoládés lekvárba keverjük.
A tejszínt keményre verjük, hozzáadjuk a joghurtot és óvatosan belevegyítjük a zselatinos-csokoládés gyümölcspépet is.
A piskótalap köré tortakarikát pattintunk, belesimítjuk a krémet és alaposan lehűtjük. Ha van lehetőség rá, jó ha a torta pár órát a fagyasztóban dermed.
A glazúrhoz felforraljuk a cukrot a vízzel, a glükózzal, ráöntjük a feltördelt csokoládéra és összekeverjük. Hozzáadjuk a sűrített tejeben áztatott zselatinport is, botmixerrel alaposan kidolgozzuk, majd  átszűrjük. Ha a glazúr lehűlt és kezd sűrűsödni (33C fok) ráöntjük a jéghideg tortára, amiről eltávolítottuk a tortakarikát. 
Csokoládéval vagy tetszés szerint gyümölcsszemekkel díszithetjük. Amint észrevettem, a tükörglazúr oldja a cukorból készült tortadíszeket.



2 megjegyzés:

  1. Micsoda gyönyörűség ez a torta!
    Nincs kedved játszani nálam?
    https://korsocska.blogspot.hu/2018/01/petrezselyem-hajtatasa-verseny.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Majd legközelebb Ani, köszönöm a meghívást :-)

      Törlés