2019. szeptember 28., szombat

Sushi, ahogy én készítem



Hozzávalók:
A  rizshez:
2 bögre kerek szemű sushi rizs (1 bögre 250 ml)
3 bögre víz
csipet só
6 kanál rizsecet
1,5 kanál cukor

Többi hozzávalók:
6 lap nori (algalap)
keményebb mangó, uborka, sárgarépa, avokádó, metélőhagyma vagy friss zöldhagyma, halikra vagy kaviár, füstölt lazac vagy vajhal (nem eszem nyers halat), krémtúró, fehér és fekete szezámmag, kaliforniai paprika stb.

Tálaláshoz:
szójaszósz, savanyított gyömbér, wasabi, esteleg karamellizált hagyma

Elkészítjük a rizst: többször váltott hideg vízben addig mossuk, amíg a víz áttetsző, tiszta marad. Feltesszük főni a vízzel, nagy lángon felforraljuk, majd kis lángon, lefedve 10-12 percig főzzük. Nem kevergetjük, nem emelgetjük a fedőt, esetleg néha megrázogatjuk a főzőedényt. Közben az ecethez keverjük a cukrot és  a sót és kissé felmelegítjük, amíg a cukor elolvad. Ha a rizs megfőtt, meglocsoljuk a cukros ecettel, az edényt jó szorosan lefedjük és 10-15 percig hagyjuk pihenni. Végezetül könnyed mozdulatokkal összekeverjük és hagyjuk langyosra hűlni.

A zöldségeket és a mangót meghámozzuk, az uborka magját eltávolítjuk, mindent gyufaszál vastagságú,  hosszú csíkokra vágunk.
Az algalapot a fényes oldalával lefelé bambusztekercsre fektetjük, vizes kézzel minél vékonyabb rétegben ellapítjuk rajta a rizst, vigyázva, hogy körülbelül 1 centiméter algalapot ne fedjen rizs. A rizses  szélére vékony csíkba tetszés szerint 3-4 féle tölteléket teszünk, esetleg kenünk egy kiskanál kaviár is. Szorosan feltekerjük a bambuszlap segítségével, az illesztésnél kissé megvizezzük az üresen maradt algacsíkot, a tekercs így szépen összeáll. 
Én mindig igyekszem változatos tekercseket készíteni, a kedvencem a mangó-uborka-lazac és metélőhagyma tekercs.
Másik kedvencem a kaliforniai tekercs, ahol a rizs kívülre kerül. Miután a rizst rányomkodjuk az algalapra, szezámmagos felületre borítjuk a rizses oldalát és kissé rényomkodjuk a szemeket. Az algás felső felületet vékonyan megkenjük krémtúróval, a többi ugyanúgy készül, mint a fentebb leírtak.
Tanácsaim:
1. Mivel nem szeretem a nagy tekercseket, az algalapok negyedét az egyik oldalán levágom, tehát a tekercsek 3/4 lap norival készül.
2.  A tekercseket szeletelés előtt pár órára hidegre teszem.
3. A rizs elegyengetésekor a kezemet hideg vízbe mártom, hogy a ragacsos szemek ne tapadjanak az ujjaimhoz.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése