2020. május 4., hétfő

Aranygaluska vaníliasodóval


Hozzávalók: (27X37 tepsi mérethez)
50 dkg liszt
3 tojás sárgája
3 dl langyos tej
5 dkg olvasztott vaj
2,5 dkg friss (vagy 7 gr száraz) élesztő
csipet só
1 citrom reszelt héja
3 kanál cukor
és
20 dkg darált dió
5 dkg kristálycukor
10 dkg olvasztott vaj
A sodóhoz:
1 l tej
4 tojás sárgája
vanília
1 kanál pudingpor (vagy étkezési keményítő)
5-8 dkg cukor

A langyos tejbe morzsoljuk-szórjuk  az élesztőt, hagyjuk pár percig amíg a tej felhabzik. A lisztet dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a citromhéjat, a tojások sárgáját, a langyosra hűlt olvasztott vajat, majd az élesztős tejet. Alaposan összegyúrjuk, majd jól kidagasztjuk, addig, amíg szépen elválik az edény falától és rugalmas, puha, de nem ragadós tésztát kapunk.  Letakarva 45-50 perc alatt duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 2-2,5 cm cm vastagra nyújtjuk és 4-6 cm átmérőjű  pogácsaszaggatóval kis köröket szúrunk belőle. Minden tésztakorongot megforgatunk az olvasztott vajban, majd a cukorral összekevert darált dióba hempergetjük.  
Egy tepsit kikenünk vajjal, megszórjuk cukorral, ebbe helyezzük a diós tésztakorongokat szorosan egymás mellé, akár kissé összegyűrve is a tésztát.
Letakarva további 30 percet kelesztjük.
180 C fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt szép pirosra sütjük. Ha kezd nagyon megpirulni a teteje  helyezzünk rá egy darab sütőpapírt.
Elkészítjük a sodót: a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, a vaníliával és a pudingporral, majd felöntjük a forró tejjel. Folytonosan kevergetve besűrítjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése