2020. június 19., péntek

Mia túrós-málnás tortája

Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortához:
tekercshez és az alsó laphoz:
4 tojás
4 csapott evőkanál cukor
4 púpozott evőkanál liszt
csipet só
3-4 evőkanál málnalekvár
A töltelékhez:
50 dkg zsíros tehéntúró
2,5 dl tejszín
75 g porcukor
20 g porzselatin
250 g málna (akár fagyasztott is)
A mázhoz:
5 dkg fehér csokoládé
1 kiskanál méz
1 dl málnaszörp
1 dl tejszín
5 g porzselatin

A tojások fehérjét keményre verjük a sóval, a cukorral,  majd óvatosan beleforgatjuk a tojások sárgáját és a lisztet. 1/4-ét sütőpapírral bélelt 18 cm átmérőjű kapcsos tortaformába simítjuk és 180 C fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. A teteje épp, hogy rózsaszínűre piruljon. Rácsra téve kihűtjük.
A maradék 3/4 tésztamasszát ugyanúgy sütjük egy 20X15 cm-es tepsiben.
A sütésnél használt papírt eltávolítjuk a piskótáról, vizes, kicsavart sütőpapírra borítjuk és azzal együtt szorosra feltekerjük, úgy hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt kitekerjük a papírból, vékonyan megkenjük lekvárral és most már papír nélkül visszatekerjük. Hagyjuk jól kihűlni.
A zselatint 1 dl tejszínbe keverjük, pár perc alatt addig hevítjük, amíg meleg lesz a folyadék, de nem forró. A maradék tejszínt keményre verjük.
Egy tortagyűrű belső oldalát kibéleljük piskótatekercs szeletekkel, az aljába a kör alakú piskótát helyezzük, megkenjük kevés lekvárral. 
A túróba belekeverjük a cukrot, rászűrjük a kissé meghűlt zselatinos tejszínt, a felvert habot, majd a gyümölcsöt (ha mirelit, akkor fagyosan) és hagyjuk kissé megszilárdulni. Ha a krém már nem folyik, ráöntjük a piskótára, a tetejét szépen elegyengetjük és alaposan behűtjük.
Közben elkészítjük a mázat: a zselatint összekeverjük a tejszínnel és félretesszük 5 percre, majd forrásig melegítjük. A málnaszörpöt felforraljuk, lezárjuk a tüzet, hozzáadjuk a mézet, a darabokra tördelt csokoládét és annak olvadásáig keverjük. Végezetül beleszűrjük a meleg zselatinos tejszínt és egyneművé dolgozzuk. Hagyjuk langyosra hűlni, majd ráöntjük a tortára és jól behűtjük.
Eltávolítjuk a tortagyűrűt és tetszés szerint díszitjük.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése