2020. szeptember 15., kedd

Zsúrkenyér

Hozzávalók: 

- előtészta

- 30 dkg liszt 

- 150 g joghurt

- 1 kiskanál cukor

- 1,5 kiskanál só

- 0,5 dl víz

- 5 dkg puha vaj

- 10 g friss élesztő

Előtészta:

- 25 dkg kenyérliszt

- 10 g friss élesztő

- 2,5 dl langyos víz





Előző nap elkészítük az előtésztát: a vízben feloldjuk az élesztőt és összekeverjük a liszttel. A tálat lefedjük és másnapig szobahőmérsékleten hagyjuk (én ez esetben 20 órát).

Másnap a vizet és a joghurtot meglangyosítjuk, belevegyítjük a cukrot, hozzámorzsoljuk az élesztőt és minden hozzávalóval (az előtésztával is) rugalmas cipót dagasztunk. Ha szükséges adhatunk hozzá lisztet, vagy vizet, a cipó nem szabad ragadjon, folyjon, de kőkemény sem kell legyen. Lefedve tovább kelesztjük, amíg a térfogata megduplázódik (kb 1 óra). Olajos munkafelületen veknivé formázzuk, konyharuhával letakarjuk, amíg a sütő be nem melegszik.

A sütő aljába egy edénykébe vizet teszünk, behelyezzük a sütőedényt is (én most öntöttvas vekniformájú edényt használtam, de kerámia is tökéletes, vagy pléh kalácsforma), majd felforrósítjuk 220 C fokra.

Beborítjuk a tésztát a sütőformába és készre sütjük (ebben az esetben nekem ez 40 perc volt). A vekni akkor van megsülve, ha a teteje szép rózsaszínű, ha pedig megkopogtatjuk az alját, az kongó hangot kell adjon.

Rácsra téve kihűtjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése