Ebbe a csörögébe nem kell semmi féle kelesztő anyag, se sütőpor, se szódabikarbóna, se élesztő, mégis szép hólyagosra sül. Frissen a legfinomabb.
Hozzávalók 35 - 40 darabhoz:
275 g liszt
2 cl rum (vagy bármilyen más magas alkoholtartalmú szeszesital, ne hagyjátok ki!)
1 kanál puha vaj
2 egész tojás
60 g tejföl
reszelt citromhéj
csipet só
A sütéshez:
olaj
A tálaláshoz:
vaníliás porcukor
A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk, közepesen kemény, rugalmas, selymes tésztát kell kapjunk. Fél órára fóliába tekerjük, hagyjuk pihenni, majd enyhén lisztezett nyújtófelületen 1-1,5 mm-re nyújtjuk, szinte mint a laskatésztát. Derelyevágóval, vagy pizzavágóval, esetleg egy éles késsel 2-3 cm széles, 10-12 cm hosszú szalagokra szeljük, melyeknek közepébe egy 2 cm-es zsebet vágunk. A nyíláson keresztül a szalag egyik végét átdugjuk, majd kissé kihúzzuk. Így alakul ki a klasszikus csörögeforma.
Az olajat felforrósítjuk, de vigyázzunk, ne füstölésig (kb 170 C fok), a csörögék mindkét oldalát körülbelül 1-1 percig sütjük, amíg szép rózsaszínű nem lesz.
Szalvétára szedjük, majd még melegen vaníliával ízesített porcukorba forgatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése