2022. április 3., vasárnap

Csodás toffifee torta

 Hozzávalók egy 26 cm-es átmérőjű tortaformához: (pentru tort  cu diametrul de 26 cm)



A piskótához: (pentru pandispan)

4 tojás (4 oua)

4 kanál cukor (4 linguri de zahar)

4 kanál olaj (4 linguri de ulei)

6 kanál liszt (6 linguri de faina)

csipet só  (o priza de sare)

A karamell tükörmázhoz: (pentru glazura de caramel)

200 g cukor (200 g zahar)

100 g víz (100 g apa)

200 ml tejszín ( 200 ml smantana dulce de minim 30%)

1/2 kiskanál só ( 1/2 lingurita de sare)

100 g fehér csokoládé (100 g ciocolata alba)

10 g porzselatin (10 g gelatina granulata)

A mogyorós réteghez: ( pentru crema cu alune)

180 g cukor (180 g zahar)

3 kanál víz (3 linguri de apa)

200 ml tejszín (200 ml smantana dulce)

10 g zselatinpor ( 10 g gelatina granule)

1 kiskanál vanília kivonat (1 lingurita  extract de vanile)

jó csipet só (o priza de sare)

100 g apróra vágott pirított mogyoró (100 g alune prajite, taiate marunt)

Dulce de leche réteghez: (crema dulce de leche)

400 ml dulce de leche (elkészítése ITT ) (400 ml dulce de leche)

200 ml tejszín (200 ml smantana dulce)

jó csipet só (o priza de sare)

10 g porzselatin (10 g gelatina granule)

A fehércsokoládés mousse-hoz: (crema de ciocolata si mascarpone)

350 g mascarpone (350 g mascarpone)

150 g fehér csokoládé (150 g ciocolata alba)

400 ml tejszín  (400 ml smantana dulce)

100 g porcukor (100 g zahar pudra)

20 g zselatinpor (20 g gelatina granule)



1. A tortalapokhoz a tojások fehérjét kemény habbá verjük, apránként hozzáadjuk a cukrot, a sót, belecsorgatjuk az olajat, egyenként a tojások sárgáját, majd óvatosan beleforgatjuk a lisztet is. Kapcsos, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, majd 180 C fokra előmelegített sütőben kb  30 percig - tűpróbáig sütjük. Rácsra borítva kihűtjük, kettévágjuk.

Batem albusul cu sarea, adaugam treptat zaharul, cand spuma e tare turnam uleiul,  galbenusurile,  oprim mixerul si adaugam faina amestecand cu grija cu o spatula, sa nu spargem bulele de aer din bezea. Turnam in tava tapetata cu hartie de copt si coacem la 180 G Celsius cca. 30 minute sau pana trece de testul scobitoarei. Scoatem din tava, racim, si taiem in doua.

2. Elkészítjük a karamellmázat: a zselatinport beáztatjuk a hideg vízbe legalább 10 percre. Közben a cukrot lassú tűzön karamellszínűre pirítjuk, néha megkevergetve és vigyázva, hogy amikor sötét borostyánszínűre vált rögtön lehúzzuk a tűzről. A tejszínt óvatosan hozzáöntjük a forró karamellhez, majd lassan kevergetve felolvasztjuk benne a hirtelen megkeményedett pirított cukrot. Pár perc alatt egyneművé válik. A karamellel nagyon óvatosan kell bánni, komoly égési sérüléseket okozhat. A zselatinos vizet felmelegítjük (nem forrásig!) és hozzávegyítjük a karamelles tejszínhez, hozzáadjuk a kockára tört csokoládét, a sót is és olvadásig keverjük. Átszűrjük, lehűtjük.

Pregatim glazura: punem granulele de gelatina in apa rece pentru minim 10 minute. Caramelizam zaharul la foc mic, amestecand din cand in cand, pana prinde o culoare maronie. Atentie sa nu se arda si mare atentie, caramelul poate provoca arsuri severe. 

Cand caramelul a ajuns la o culoare maronie punem smantana dulce si il tinem pe foc amestecand continuu, pana se topeste de tot, dupa care punem cubuletele de ciocolata, sarea si omogenizam pana la topire totala.  (Atentie la caramel, arde!). Incalzim apa cu gelatina, amestecam totul pana se dizolva, trecem prin sita si turnam la restul cremei. Omogenizam bine, lasam la racit.

Az 1-es és 2-es pontokat, valamint a dulce de leche elkészítését  végezhetjük 2 nappal a tálalás előtt.

Punctele 1 si 2 respectiv pregatirea  dulce de leche  se poate face cu 2 zile inainte de servire.

3. Elkészítjük a mogyorós karamellréteget. Megpirítjük a cukrot, amíg karamellszínű nem lesz, hozzáadjuk a tejszínt, olvadásig keverjük, majd a vízbe beáztított zselatinport, amit kissé felmelegítettünk, a sót és az apróra vágott pirított mogyorót. Ráöntjük a tortakarikába fogott alsó piskótalapra, jól lehűtjük.

Urmeaza crema cu alune: facem caramelul din zahar, adaugam smantana dulce, gelatina hidratata in apa rece minim 10 minute,(incalzita si strecurata) sarea, ciocolata topita - exact ca la glazura-  si la final alunele maruntite.

Montam un cerc de tort langa o foaie de pandispan, ungem cu crema de alune si caramel, lasam la racit.

4. A Dulce de leche elkészítése következik, leírás Itt . Ezt  elkészíthetjük  pár nappal hamarább is. 

Pregatim dulce de leche. Intr-o cratita punem conserva de lapte condensat indulcit, acoperim cu apa si fierbem la foc mocnit 3 ore. Lasam sa se raceasca in vas.

5. A dulce de leche réteghez a zselatinport felolvasztjuk a tejszínben, 10 perc után megmelegítjük, jól összekeverjük, átszűrjük, majd a kész karamellizált cukrozott sűrített tejhez  (dulce de leche) keverjük. Ne felejtsük ki a sót sem. Rákenjük a mogyorós rétegre. Hidegre tesszük.

Urmeaza crema cu dulce de leche: hidratam 10 minute gelatina in smantana dulce, incalzim, amesctecam pana la dizolvare si strecuram. Spumam dulce de leche cu acest lichid si intindem peste crema cu alune. Sa nu uitam de sare! Il punem la rece.

6. A zselatinport összekeverjük a tejszínnel, 10 percig hagyjuk, majd jól felmelegítjük (nem forraljuk), elkeverjük, amíg a zselatingranulátumok elolvadnak, beletördeljük a csokoládét, azt is olvadásig keverjük. A mascarponet kihabosítjuk a porcukorral,  majd a zselatinos-csokoládés tejszínnel. Ráöntjük a dulce de leche rétegre, ami már megdermedt, majd ismét hűtőbe tesszük.

Crema de mascarpone: Hidratam gelatina in smantana dulce, incalzim bine (nu fierbem), strecuram, punem cubuletele de ciocolata alba, amestecam pana se topesc. Spumam mascarpone cu zaharul pudra, si cu smantana dulce deja pregatita si racita pana la caldut. Punem peste crema de dulce de leche, care deja s-a racit bine in frigider.

7. A hideg tortát leöntjük a felmelegített, majd ismét langyosra hűtött karamell mázzal.

Incalzim glazura, dupa care omogenizam si racim inapoi, pana are consistenta unei smantani lichide,  dupa care turnam peste tort.

8. Eltávolítjuk a tortakarikát és díszitjük amivel akarjuk, a legtalálóbb pörkölt mogyoróval, toffife csokoládéval, habcsókkal.   

 Indepartam cercul de tort, ornam cu alune prajite, ciocolata toffife sau bezele.




2 megjegyzés: