2022. szeptember 4., vasárnap

Banoffe avagy banán-karamell torta


Ezt a tortát Emőkétől tanultam, nagyon gyorsan elkészíthető nagyon finom desszert, kezdőknek is megéri elkészíteni 

Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű tortához:

Az alaphoz:

20 dkg keksz

10 dkg vaj

A töltelékhez:

25 dkg mascarpone

2 dl tejszín

 10 dkg porcukor

1 kiskanál vanília sűrítmény

4 lap zselatin (vagy 7 g porzselatin)

3 banán

1 doboz Dulce de leche - recept itt 

Az alaphoz a kekszet apróra daráljuk és összekeverjük az olvasztott vajjal. Egy levehető szélű tortaforma vagy csak egy állítható tortakarika aljára sütőpapírt helyzünk és kibéleljük a vajas kekszmorzsával. Igyekezzünk jól lenyomkodni a morzsát és a forma szélére is felragaszgatni, minél magasabban. Én csak 1 cm magasra emeletem a tortakarimát. 180 C fokra előmelegített sütőben rózsaszínűre sütjük. Vigyázzunk, ne égjen meg. Kihűtjük.

A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk 10 percre, majd a felforrósított tejszínbe keverjük, átszűrjük és kihűtjük. ha porzselatint használunk, akkor azt a hideg tejszínbe ázattjuk 10 percre, majd utána melegítjük jó alaposan fel vigyázva, hogy ne forrjon fel. 

A mascarponét habosra keverjük a porcukorral és a vaníliával, majd habverővel tovább keverve hozzácsorgatjuk a zselatinos tejszínt. 

A tortalap alját bőven adagolva kikenjük a karamellkrémmel, majd kirakjuk banánszeletekkel. Minél többel, annál finomabb. Ráöntjük a vaníliakrém felét, rápötyögtetjük a maradék dulce de lechet, ismét banánkarikák és végezetül a maradék vaníliakrém.

Jól behűtjük, tetszés szerint díszitjük.








  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése