2022. november 12., szombat

Pop cake anniversary cake for a kpop lover


 

Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortához

I. A 2 joconde lapokhoz:

4 db tojás

95 g mandulaliszt

95 g porcukor

20 g liszt

20 g ghí (tisztított vaj) olvasztva, langyosan

3 db tojásfehérje

csipet só

II. A karamell mouse-hoz:

400 ml dulce de leche Recept ITT

200 ml habtejszín

10 g zselatinlap

csipet só

III. A fehércsokoládé mouse-hoz:

350 g mascarpone 

150 g fehér csokoládé 

400 ml habtejszín  

100 g porcukor

20 g zselatinlap

IV. A bevonókrémhez:

150 g puha vaj

150 g mascarpone

150 g porcukor

rózsaszín ételfesték

V. A tükörzseléhez:

150 g cukor

50 g kukoricaszirup (invertcukor szirup) vagy méz

200 ml tejszím

100 g fehér csokoládé

10 g lapzselatin

fekete ételfesték

VI. A sütinyalókákhoz:

recept ITT

Továbbá 50 g pirított mandulaforgács (elhagyható)

I. A lapok elkészítése:

1. A mandulalisztet és a porcukrot átszitájuk, majd a 4 egész tojással alaposan kihabosítjuk.

2. A tojásfehérjét keményre (de nem törősre) verjük a sóval, majd óvatosan összekeverjük a mandulás tojáshabbal, hozzáaadjuk a vajat és a lisztet is.

3. A 180 C fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt alsó/felső légkeveréssel 2 lapot sütünk 2 tortkarikába öntve. A lapok vékonyak, rugalmasak, könnyen kezelhetőek.

II. A karamell mouse készítése:

A dulce de leche réteghez a zselatinpokat hideg vízbe áztatjuk legalább 10 percre, majd felolvasztjuk a felforrósított tejszínben,  jól összekeverjük, átszűrjük, majd a kész karamellizált cukrozott sűrített tejhez  (dulce de leche) keverjük. Ne felejtsük ki a sót sem!

III. A fehércsokoládé mousse:

A  zselatinpokat hideg vízbe áztatjuk legalább 10 percre, majd felolvasztjuk a felforrósított tejszínben,  jól összekeverjük, átszűrjük,  beletördeljük a csokoládét, azt is olvadásig keverjük. A mascarponet kihabosítjuk a porcukorral,  majd a zselatinos-csokoládés tejszínnel.

IV. A bevonókrém:

Alaposan összehabosítjuk a hozzávalókat és lehűtjük.

V. A tükörmáz elkészítése

A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A cukrot a mézzel (vagy a kukoricasziruppal) és a vízzel  összefőzzük, hozzáaadjuk a  tejszínt, pár percig tovább forraljuk, a tűzről levesszük, hozzákeverjük a csokoládékockákat, majd ha ez elolvadt, a puha, kicsavart zselatinlapokat és a festéket. Használjunk jó minőségű gél vagy por állagú ételfestéket. Botmxerrel egyneművé turmixoljuk vigyázva, hogy ne kerüljön bele légbuborék, szitán átszűrjük, majd lehűtjük.

Összeállítjuk a tortát, ehhez egy tortakarikát használjunk.

Egy joconde lap köré tortakarikát helyezünk, beleöntjük a langyosra hűlt karamellmouse-t, meghintjük pörkölt mandulaforgáccsal, majd hidegre tesszük. Közben elkészítjük  a fehércsokoládé mouse-t, amit ráöntünk a karamell rétegre, ráhelyezzük a második tésztalapot és az egészet egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap levesszük a tortakarikát és bevonjuk a kihabosított mascarpone krémmel, további 1-2 órára visszatesszük hűlni.

Felolvasztjuk a tükörzselét, amíg tejfölszerűen folyós ( kb 35 fok C) és a hideg tortára csorgatjuk. Nem biztos, hogy az egész mennyiségre szükségünk lesz.  A maradékot 1-2 hétig zárt edényben hidegen eltarthatjuk. 

A sütinyalókákkal díszítjük.

Tippek:

A tükörzselét, a lapokat, a bevonókrémet és a sütinyalókákat el lehet készíteni 2-3 nappal az összállítás és a tálalás előtt.



A felszeletelt torta fotóját Melinda készítette. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése