2022. október 11., kedd

Leves erdei gombákból

 


Hozzávalók 4 adaghoz:

50 dkg különböző erdei gomba, én most sötét trombitagombát, rókagombát, gerebengombát, lila pereszkét, júdásfül gombát és vargányát használtam, de finom kevesebből is.

2 dl tejszín

1 csapott kanál étkezési keményítő

1 fej vöröshagyma

2-3 cikk fokhagyma

só, bors

egy csokor zöldpetrezselyem

citromlé

A gombákat megtisztítjuk, feldaraboljuk. Csak bevizsgált gombát használjunk, vagy olyant, amit biztosan ismerünk.Vigyázat, legyünk óvatosak, csak akkor együnk vadon termő gombát, ha 100%-ban meg vagyunk győződve arról, hogy azok ehetőek.

1 kanál olaj és 1 kanál vaj

A hagymát apróra vágjuk és megdinszteljük a vajban és az olajban, rádobjuk a zúzott fokhagymát, a gombákat, picit megsózzuk és fedő alatt félpuhára pároljuk. Felöntjük 8 dl vízzel, sóval, borssal ízesítjük és puhára főzzük. A keményítőt elkeverjük a tejszínnel, a leveshez adjuk, 2-3 percet forraljuk, rádobjuk a felaprított zöldpetrezselymet, ízlés szerint citromlével savanyítjuk.

A változatos gombafajtáknak köszönhetően ez a leves maga a mennyország.

Tálalhatjuk fokhagymás/sajtos pirítóssal.




2 megjegyzés: