2022. október 2., vasárnap

Erdei gombás zakuszka


 

Hozzávalók:

1-1,5 kg hagyma

3 kg kövér húsú paprika (kápia vagy pritamin)

1 l sűrű paradicsomlé

0,5-0,7  l napraforgóolaj

3 kg erdei gomba (pl. vargánya, piruló galóca, sötét trombitagomba, tinórúfélék, stb)

só, bors, babérlevél

Tetszés szerint lehet darált-reszelt sárgarépát is hozzáadni, 






A paprikát megsütjük, a héját lehúzzuk, alaposan lecsöpögtetjük, majd ledaráljuk. Hogyan sütjük?  ITT megtalálod.

A hagymát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk és az olajban, lassú tűzönk, gyakran kevergetve üvegesre dinsztejük.

A gombát megtisztítjuk, majd apróra kockázzuk. Ha valaki nem szereti darabosan, az darálja le.

A hagymára öntjük a gombát, a paprikát, a paradicsomlevet, beleszórunk 7-8 babérlevelet, tetszés szerint borst (lehet egészben vagy őrölve), sózzuk, lefedjük és lassú tűzön, gyakran  kevergetve 1,5-2 órát főzzük. Vigyázzunk, a forró massza gyakran kilő az edényből, komoly égési sérüléseket okozhat. Én gyakran 160 C fokos sütőbe tolom a lábost és ott készítem el.

Sterilizált üvegekbe szedjük, ököllel ütögetve az üveget, hogy  ne kerüljön légbuborék bele, szorosan lezárjuk,  takarók közé tesszük, ott hagyjuk kihűlni.

Nem használunk tartósítószert, a helyesen sterilizált üvegekben hűvös kamrában gond nélkül eláll 1-2 évet is. Ha megkezdjük az üveget, utána hűtőben tároljuk.

Nagyon szeretem, ha sült, lecsepegtetett padlizsánt is adunk hozzá. A zöldségmennyiségeken ízlés szerint vátoztathatunk 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése