Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű piteformához:
A tésztához
35 dkg liszt
20 dkg fagyos vaj
5 dkg cukor
4-5 kanál tejszín
csipet só
1 citrom reszelt héja
A töltelékhez:
1 cs semleges ízű pudingpor
3,5 dl gyümölcslé (gyümölcsszörp vízzel hígitva)
10 dkg cukor
1 kg magozott cseresznye
5 dkg darált mandula
A tetejére:
2 kanál tejszín
3-4 kanál barna cukor
A lisztet deszkára szitáljuk, a vajat a reszelő nagy lyukán a lisztbe reszeljük, majd gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a citromhéjat, a sót, a cukrot, majd annyi tejszínnel gyúrjuk össze, amennyitől a tészta szépen összeáll. Fóliába csavarva legalább 30 percig hűtőbe tesszük.
A pudingport a gyümölcslével és a cukorral sűrűre főzzük, majd a tűzről levéve belekeverjük a gyümölcsöt. Kihűtjük.
A tészta 2/3-ából vékony lapot nyújtunk, beborítjuk a piteforma alját úgy, hogy az edény falán is legyen a tésztából. A fölösleges tésztát éles késsel levagdossuk.
A mandulát a tésztára szórjuk, ráterítjük a cseresznyepépet, majd beborítjuk a maradék tésztából nyújtott lappal, amit előzöleg bevagdostunk rácsosra.
Tejszínnel megkenjük a tetejét, megszórjuk a barnacukorral és 180 C fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük.
A Szakácsmustrán Dinánál most Rachel Allentől kellett sütni-főzni. Kiválasztottam több receptet, de végül is e mellett a remek madeleine mellett döntöttem s nem is bántam meg.
Hozzávalók:
5 dkg puha vaj
5 dkg liszt
1 tojás
5 dkg cukor
1 evőkanál kakaópor
1/2 kiskanál sütőpor
1 kiskanál vanília kivonat
porcukor a szóráshoz
Az elkészítése roppant egyszerű: mixerrel habos-fehérre keverjük a tojást a cukorral, hozzáadjuk a vaníliát és az összekevert száraz összetevőket. 180 C fokra előmelegített sütőben 12-14 perc alatt készre sütjük a madeleine formába kanalazott masszát.
Még melegen kiborítjuk és megszórjuk porcukorral. Aki szereti az bemártogathatja a végüket olvasztott fehér csokoládéba.
Vigyázzunk, ne töltsük túl a formákat, hisz a sütemény a duplájára nő. Arra is figyeljünk, hogy ne süssük túl a kis "kagylóinkat", mert akkor szárazak lesznek.
Nagyon gyors, nagyon finom aprósütemény, javasolom, hogy egyből dupla mennyiséggel kezdjetek. Nekem 15 darab madeleine lett ebből az adagból.
Rachel Allen, a recepted nagyon jó, nem csalódtam benned.
Ezzel a pizzával részt veszek a VKF 64. fordulóján, melynek a témája a majd mindenki kedvence, a pizza s a blog amelyen meghírdették a játékot a Bioporta.
Most azokból az alpanyagokból készítettem, amelyek a kedvenceim: sonka, ananász és kéksajt. Jó étvágyat mindenkinek!
Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű pizzához:
A tésztához:
15 dkg liszt
1 kk szárított élesztő
1 jó csipet só
1 kk cukor
1 kk olíva olaj
langyos víz
A szószhoz:
2 szál zöldhagyma
2 paradicsom
1 cikk fokhagyma
1 kanál olaj
csípőspaprika
só, bors, cukor
A feltéthez:
15 dkg nyers, füstölt sonka
5-6 dkg kéksajt
1/4 lecsöpögtetett ananászkonzerv
kevés reszelt parmezán
A tészta alapanyagait annyi langyos vízzel gyúrjuk össze, hogy közepesen lágy, selymes tésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk, amjd lefedve fél órát kelesztjük.
A sütőt bekapcsoljuk és 250 C fokra hevítjük.
A szószhoz a felaprított hagymát megdinszteljük az olajban, hozzáadjuk az apró kockára vágott paradicsomot, ízlés szerint csípőspaprikát, sózzuk, borsozzuk, majd kevergetve 5 percet főzzük. Annyi cukorral ízesítjük, amennyi elveszi a paradicsom savasságát (elhagyható, vagy mézzel is helyettesíthető). Végül botmixerrel pürésítjük. Aki szereti tehet bele oregánót is.
Amikor a tészta megkelt enyhén lisztezett deszkán kör alakúra lapogatjuk, húzkodjuk, a sütőlapra helyezzük és megkenjük a szósszal. Végezetül kirakjuk sonkaszeletekkel, ananászkockákkal, rámorzsoljuk a kéksajtot, megszórjuk a reszelt parmezánnal és piros-ropogósra sütjük.
Hozzávalók:
50 dkg kalmárgyűrű
5 dl tej
só
bors
3-4 kanál liszt
1 tojás
olaj a sütéshez
A szószhoz:
2-3 kanál olaj
1 fej hagyma
3-4 paradicsom
1 csípős paprika
2-3 cikk fokhagyma
só, bors, cukor, ecet
A tálaláshoz:
citrom
A kalmárkarikákat tejbe áztatjuk legalább 1-2 órára.
Az olajban megdinszteljük az apróra vágott hagymát, rádobjuk a zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és csípős paprikát, majd 5-6 percet főzzük. Közben sózzuk, borsozzuk, kevés cukorral és ecettel ízesítjük, majd botmixerrel pürésítjük.
A kalmárkarikákat jó alaposan lecsöpögtetjük, beleforgatjuk a felvert és sózott tojásba, majd meghempergetjük az ugyancsak megsózott, borsozott lisztbe.
Bő, forró olajban 3 perc alatt pirosra sütjük, papírszalvétára szedjük, majd a paradicsomszószba mártogatva, citromlével meglocsolva fogyasztjuk.
Habár ez az étel tökéletesre sikeredett, sajnos rá
kellett jöjjek a sokadik próbálkozás után, hogy a szervezetem nem bírja
a tenger gyümölcseit. Jól belakmároztam ebből az ízletes ételből:
utoljára!
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg liszt
12,5 dkg vaj
5 dkg barna cukor
csipet só
3-4 kanál tejszín
A töltelékhez:
3 darab nagy granny smiths alma
1-2 kk reszelt gyömbér
3 banán
5 dkg barna cukor
5 dkg vágott mandula
1 kanál étkezési keményítő
A tetejére:
1 tojás
2-3 kanál barna cukor
A lisztet összegyúrjuk a hozzávalókkal és annyi tejszínnel, amennyitől szépen összeáll a tészta egy gombóccá. A tésztát fóliába csomagoljuk és hűtőszekrényben legalább egy órát pihentetjük.
Az almákat jól megmossuk, a csumáját eltávolítjuk és hámozás nélkük dobókocka nagyságúra vágjuk.
A banánokat meghámozzuk, karikára vágjuk.
Az almakockákat megszórjuk a cukorral, a gyömbérrel és folytonosan kevergetve 5-6 percet pároljuk, majd hozzáadjuk a banánkarikákat és még 2-3 percet a tűzön tartjuk. Végezetül megszórjuk az étkezési keményítővel, majd langyosra hűtjük.
A tészta 2/3-át vékonyra nyújtjuk, egy sütőpapírral kibélelt piteformába tesszük, a lelogó oldalát késsel levágjuk.
A tészta aljára szórjuk a mandulát, belesimítjuk a tölteléket, majd beborítjuk a maradék tésztából vékonyra nyújtott tésztakarikával, amelyet előzőleg mintázóval bevagdosunk (ha nincs mintázó, akkor késsel zsebecskéket vágunk a tésztába).
Megkenjük tojással, megszórjuk barnacukorral, majd 180 C fokra előmelegített sütőben szép rózsaszínűre sütjük.
A recept a Szamócáé, mely megjelent a Kifőztük online receptújságban is.
Nagyon finom kelt tészta, érdemes elkészíteni.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 dl langyos tej
10 dkg olvasztott vaj
1 tojás
2,5 dkg élesztő
10 dkg cukor
1 kávéskanál só
A töltelékhez:
50 dkg tehéntúró
10 dkg cukor
1/2 citrom héja
mazsola
A kenéshez:
1 tojás
A tejbe egy kevés cukrot szórunk és felfuttatjuk benne az élesztőt. Ezzel a kovásszal alaposan összeolgozzuk a többi hozzávalót. Selymes, rugalmas tésztát kapunk.
Konyharuhával letakarva 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük.
A töltelékhez összekeverjük a hozzávalókat.
A megkelt tésztát vékonyra, 3-4 mm vastagra nyújtjuk, 10 cm átmérőjű köröket vágunk belőle, melynwk a szélét a mellékelt fotó szerint bevagdaljuk. Minden második kör közepébe 1 kanál túrót teszünk, majd rózsa formájúra alakítjuk a fotó szerint.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a rózsákat, megkenjük felvert tojással és ismételt 15-20 perc kelesztés után 180 C fokon aranyszínűre sütjük.
Hozzávalók:
12 db tésztakosárka
A krémhez:
3 egész tojás
3 tojás sárgája
10-12 dkg cukor
1 érett mangó
1 kanál étkezési keményítő
1/2 lime leve
10 dkg vaj
A díszitéshez:
eper
Az egész tojásokat és a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, a keményítővel és a citromlével, majd lassú tűzön, folyamatosan kevergetve felforraljuk, majd besűrítjük.
A mangót meghámozzuk, a húsát levágjuk a magról, majd botmixerrel pürésítjük. A gyümölcspürét a tojáskrémbe keverjük, még pár percet kevergetve forraljuk, végül levesszük a tűzről és kockánként belevegyítjük a vajat is. Kihűtjük.
A tésztakosárkákat elkészítjük úgy, ahogy a kávé és csokikrémes piténél tettem.
A megsült kosárkákat megtöltjük a mangókrémmel és megtisztított, felvágott eperszeletekkel díszitjük.
Ezt a salátát a VKF 63. fordulójára készítettem, háziasszony a Zöld Múzsa.
Hozzávalók:
1 nagy fej lila hagyma
15 dkg champignon
15 dkg cherry paradicsom
1-2 csöves paprika
1/2 kókuszdió belseje
metélőhagyma
vörösbor ecet
olíva olaj
só
bors
A hagymát szálasra vágjuk, megsózzuk és meglocsoljuk az ecettel, 10 perc pihentetés után kicsavarjuk. A paradicsomot felébe, a paprikát és a gombát karikára, a kókuszt vékony csíkokra metéljük.
Összekeverjük a hozzávalókat, ecettel, sóval, borssal, olívaolajjal ízesítjük, végezetül meghintjük apróra vágott metélőhagymával.
A Szakácsmustra játékot az Életinfó blog írója, Erika találta ki, mindig egy, a játékvezető által megnevezett ismert-híres szakács receptjeiből kell sütni-főzni. Imádom ezt a gasztrojátékot, hisz ezáltal megismerkedhetünk különböző konyhai technikákkal, ízekkel, receptekkel.
Most Nigellától kellett recepteket választani, azt elkészíteni és blogon közölni. Remélem mindenki jól szórakozott!
Álljon itt elsőnek a játék szülőanyjának, Erikának a receptje, egy pikán rózsaszín rákcsoda. Habár nem vagyok a tengeri herkenytyűk nagy kedvelője, ezt biztosan megkóstolnám.
A legfürgébb játékos Nagy Anita volt, neki nincs blogja, emiatt az eredeti receptet az általa küldött linkben találjátok, a választott recept a csokis-cseresznyés muffin lett. Kicsit szomorú voltam, hogy így elsőre pont egy olyan recept érkezett, ami nem igazán ért el osztatlan sikert s csak reménykedtem, hogy ez nem így lesz a továbbiskban. Ezt írta Anita:
Nigella csokis-cseresznyés muffinját sütöttem meg. Sajnos a
várakozásaimtól elmaradt :( Nagyon finom, tényleg, de én valahogy többet
vártam. Nem az az "atom brutál finom" édesség, csak az a "aha, finom"
típus.
Rosszkedvem el is párolgott, mert megérkezett Dina, a Dina világa blog írója, ő a rögös utat választotta Nigellától, a sima nem is lett volna elég érdekes neki :-) . Nos, ebből egy olyan édes finomságot varázsolt, ami előtt rögtön meghajolt édességrajongó lényem.
Következzen most Fűszermánia Gabi spagetti receptje, a spaghetti puttanesca,
amit minden kétséget kizárólag el fogok készíteni, hisz e recept egyszerűségénél csak a nagyszerűsége nagyobb. Hiába na, nagy tésztarajongó vagyok.
Eszter blogját a Tűpárna és habverőt most ismertem meg, szívesen lapozgattam benne s méltán állíthatom: telis-tele van finomságokkal. A küldött kókuszmacaron hamar elkészíthető gyors, finom nyalánkság.
S jött egy rém rendes recept a Rendes csajoktól, akik egy Nigella féle fordított ananásztortát készítettek el. A torta pont jókor jött, hisz ez lett az Ági egyik szülinapi tortája. Fordítottat már sütöttem almával, körtével, birssel, a következő ananásszal lesz.
A következő játékosnak nagyon megörvendtem, végre egy pasi játékos, aki nem más mint az Őrült szakács az Őrülten jó ételek blog írója. Most egy olívás húsos pitét készített nekünk a Nigella receptjei közül, amit nyers céklasalátával fogyasztott. Mit mondjak egyebet, pazar!
Na, mit gondoltok mivel jelentkezett Süni, a SüniSüti blog háziasszonya?? Na mivel?? Pont azzal, amit én is kinéztem magamnak a játékra, a velencei répatortával. Annyira vonzó a recept, hogy talán jövő héten magam is elkészítem. Kukkantsatok be Süni oldalára, találtok ott több más Nigella receptet is.
Konyhavirtuóz berobbant egy pazar szalonnás brownieval. Mindig szerettem az édes-sós ízeket, azok annyira izgalmasak...Gyerekek, ez is a "must have" kategória. Nézzétek ezt a csokitornyot!
Andrea receptje ami a Mrs Lipton konyhájában megjelent nem kimondottan az a ripsz-ropsz Nigella étel, ám a parajos ricottás kagylótészta elkészítése minden kétséget kizárólag megéri a fáradtságot, mennyei lehet.
Gerti a Sütit akarok blog írója, nem is hazudtolta meg önmagát és sütit akart, ő egy finom brownie recepttel jelentkezett. Igaz, hogy nem friss a bejegyzés, de mentségére szolgáljon, hogy gyakran elkészíti ezt. Biztos azért, mert nagyon finom.
Vörös kaktuszos Bogi finom Nigella féle csirkefalatokkal érkezett a játékra, szinte az utolsó percekben. Jól tette, hisz ez a könnyen elkészíthető gyors ebéd jó ötlet lehet a jövőben mindenkinek, aki csirkét szeretne sütni kicsit másként, mint megszokta.
Azt, hogy Marka is befűt a boszikonyhája sütőjébe és készít valami finomságot Nigellától, hát az nem volt kétséges. Ez a mandulás csokis keksz egy álom lehet.
Timi csirkét készített, mégpedig olasz sült csirkét paprikával és olajbogyóval. A fényképek alapján a késztermék egy omlósan puha, finom zöldséges étel lett. Szinte látom Nigellát kiosonni a konyhába és csipegetni a hűtőből az éjszaka homályában a csirkevacsora maradékait.
Ismét egy pite következik, mégpedig egy gombás csirkés pite Trollanyutól. Akkorát kacagtam a Nigellás jókedv megjegyzésére, hogy megremegtek az ablakok. Amúgy mit ne mondjak, a pite csodaszép lett.
Most pedig álljon itt az általam választott recept is, a gesztenyés csokitorta, amit gyorsan és könnyedén készítettem el. Nagyon finomra sikeredett.
Végül, de nem utolsó sorban a 16 pályamű elolvasása után le szeretnék vonni egy konklúziót: Nigella gyorsan, egyszerűen, de kissé egészségtelenül főz, elég sok cukrot, vajat és egyébb hízlaló alapanyagot használ, de ettől eltekintve majd mindenkinek ízlenek az ételei (kevés kivétellel). Személy szerint a továbbiakban is keresni fogom a receptjeit.
A stafétát Dinának adom át, remélem a következő fordulóban is egy számomra kedves szakácsot választ.
Köszönöm mindenkinek a játékot, öröm volt vezetni ezt a fordulót. Puszi!
Amikor Erika, az Életinfo blog írója megálmodta ezt a játékot nagyon lelkes voltam, a téma nagyon szimpatikus volt. A játék egyszerű: mindig egy ismertebb szakácstól kell sütni-főzni valamit, a szakács nevét pedig mindig az aktuális játékvezető állapítja meg.
Erika a sort Gordon Ramsayvel kezdte, a következő játékvezető Marka volt, ő Jamie Olivert javasolta, tőle vettem én át a stafétát és Nigella Lawsont választottam.
Nigella annyira természetesen egyszerűen, könnyedén és érzékien főz, hogy nem lehet nem szerteni őt és a gyors, finom receptjeit.
Először egy velencei répatortát szemeltem ki, de azt aztán elkészítette más játékostársam, ezért végül is e mellett a nagyon finom csokoládés gesztenyetorta mellett tettem le a voksomat. Nem bántam meg, szaftos, finom, mutatós sütemény lett.
A recept mennyiségeit megfeleztem és tortaforma helyett 4 felfújt formában sütöttem a masszát. Véleményem szerint elkészíthető muffinformákban is, talán még mutatósabbak is lesznek akkor.
Hozzávalók egy 23 cm átmérőjű tortaformához:
225 g magas kakaótartalmú csokoládé
6 tojás
1 csipet só
125 g puha, sótlan vaj
435 g cukrozatlan gesztenyemassza
2 kanál rum (én vaníliaesszenciát használtam)
65 g cukor (én barnacukrot használtam)
tejszínhab (én laktózmentes tejszínt használtam)
A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
A sütőformát kivajazzuk, megszórjuk kevés kristálycukorral, hideg helyre tesszük.
Felverjük a tojások fehérjét a sóval.
A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, kissé visszahűtjük.
Egy keverőtálban habosra keverjük a vajat a cukorral, a rummal és a gesztenyemasszával, hozzáadjuk a langyos csokoládét, majd egyenként belevegyítjük a tojások sárgáját is.
A csokoládés gesztenyemasszába óvatosan belekeverjük a tojások fehérjét odafigyelve, hogy a hab ne törjön össze.
A formába öntjük majd körülbelül 50 percig sütjük, addig amíg a teteje berepedezik, picit elválik az edény falától, a beleszúrt hurkapálca pedig még kissé ragacsos marad.
Tejszínhabbal tálaljuk.
Végkonklúzióként erről a receptről: pontosan azt kaptam amit vártam tőle, tud valamit ez a Nigella.
Ha kedvelitek a sajttortákat és tudni szeretnétek milyen is az igazán finom sajttorta, akkor feltétlenül készítsétek el ezt. Szavamra, könnycsorgatóan jó :-)
Hozzávalók egy 19 cm átmérőjű tortácskához:
Az alaphoz:
10 dkg kekszmorzsa
2-3 kanál cukor
4 kanál durvára darabolt mandula
7-9 dkg olvasztott vaj
A töltelékhez:
25 dkg krémsajt
10 dkg fehér csokoládé
1 tojás
1,5 kanál étkezési keményítő
1 dl tejszín
A tetejére
20 dkg szeder (akár fagyasztott is)
5-6 dkg cukor
1 bögre víz
1 kanál zselatin
A kekszmorzsát összevegyítjük a cukorral és a mandulával, majd az olvasztott vajjal. Kibélelünk sütőpapírral egy kapcsos tortaformát, majd beleszórjuk a kekszmorzsát és alaposan belenyomkodjuk. Az elegyengetéshez használhatunk egy bögrét is, annak a fenekével szépen összepréselhetjük a hozzávalókat.
180 C fokon 7-8 percig sütjük.
Amíg az alap sül elkészítjük a tölteléket.
A csokoládét felaprítjuk és vízgőz fölött megolvasztjuk, majd langyosra hűtjük.
A krémsajtot alaposan összekeverjük a többi hozzávalókkal, majd a langyos csokoládéval és ráöntjük a kekszalapra. 30-35 percig tovább sütjük, amíg a teteje már rózsaszínű de ha megnyomjuk az ujjbegyünkkel akkor még remegősen puha.
A szedret feltesszük főni a cukorral és a vízzel, pár perc alatt megvan, akkor szitán áttörjük. A langyos szederpüréhez adjuk a zselatint, majd forrpontig hevítjük (figyelem, ne forraljuk!) és ráöntjük a kihűlt süteményre. Pár órára hideg helyre állítjuk, vízbe mártott éles pengéjű késsel szeleteljük.
Aki szereti a spenótot, az még jobban fogja szeretni a csalánt. Ki ne hagyjátok ha lehetőségetek van ezt a csak tavasszal szedhető finomságot, kóstoljátok meg.
Hozzávalók:
2 liter csalán
5 dkg vaj
1 kanál liszt (most rizslisztet használtam)
3-4 dl tej
1 dl tejszín
3-4 cikk fokhagyma
só
bors
szerecsendió
A csalán leveleit lecsípkedjük, több vízben alaposan megmossuk, majd bő, lobogó, sós vízben 10 percet főzzük. Leszűrjük.
A vajat megolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet és habzásig forraljuk, közben kevergetjük. Beleszórjuk a zúzott fokhagymát és felöntjük a hideg tejjel és további kevergetjük. Annyi tej kell hozzá, amennyitől vastag, tejfölszerű marad a mártásunk. Eleinte úgy tűnik csomós lesz, de ha tovább kevergetjük csodálatosan egyneművé válik. Sózzuk, borsozzuk, pár csipet frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük, végezetül pedig beleöntjük a tejszínt is. Ha a mártásunk megfőtt beletesszük a csalánt és összerottyantjuk az egészet.
Most buggyantott tojással és puliszkával ettem, de bármilyen főzelékfeltéttel finom .
Íme ismét egy blogkóstolás, most épp a játék háziasszonytól, Veától választhattam receptet. Nem keresgéltem sokat, hisz egyből megtaláltam a befutót: borkrémes ananásztortát. Szerencsére volt itthon finom, édes rozé borom, ebből készítettem el ezt a nagyon különlegesen ízletes desszertet. A közelgő húsvéti ünnepekre egy tökéletes desszert lehet.
Hozzávalók 24 cm tortaformához:
A piskótához:
3 db tojás
3 kanál cukor
3 kanál liszt (rizsliszt)
pár csepp citromlé
A krémhez:
5 lap zselatin (10 g)
3 dl bor (most rozé)
1 dl ananászkonerv lé
1 csomag főzhető tejszín ízű pudingpor
3-4 kanál cukor
4 dl tejszín
A tetejére:
1 ananászkonzerv gyümölcse
3 dl bor
1 dl ananászkonzerv lé
2 kanál cukor
12 g színtelen tortazselé
A tojások sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, később a liszttel, majd lazán beleforgatjuk a citromlével keményre felvert tojásfehérjéhez. Sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformában 180 C fokon rózsaszínűre sütjük (tűpróba). Kivesszük a formából, kihűtjük és ismét körékapcsoljuk a tortaforma karimáját.
A zselatint hideg vízbe áztatjuk.
A bort felforraljuk, a pudingport összekeverjük az ananászlével és a cukorral, majd hozzáöntjük a forró bort. Kevergetve lassú tűz fölött besűrítjük, majd hozzáadjuk a kicsavart zselatinlapokat.
Langyosra hűtjük és összekeverjük a keményre felvert tejszínnel.
Az elkészített krémet a piskótára simítjuk, 1 órát hűtőben dermesztjük.
Az ananászkonzerv lébe áztatjuk a tortazselét, a bort felforraljuk, majd összekeverjük.
Kirakjuk a lecsöpögtetett ananásszal és leöntjük a kihűlt zselével.