2014. október 28., kedd

Diós darázsfészek


Gyermekkorom egyik leggyakoribb és legkedveltebb sütije. Anyukám a népes gyermekseregnek elég gyakran sütötte, dió volt bőven, vaj helyett pedig abban az időben margarint használt (ezt többet senki ne tegye!).
Hozzávalók:
A tésztához:
60 dkg liszt
5 dkg  cukor
2 tojás
4 dl langyos tej
2,5 dkg friss élesztő
csipet só
8 dkg vaj
A töltelékbe:
10 dkg vaj
10 dkg barnacukor
12-15 dkg durvára vágott dió
A tetejére:
2 dl tej
kevés cukor

Elkészítünk egy puha kalácstésztát. Kevés cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk kissé felfutni. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk az olvasztott, langyos vajat, a tojásokat, a sót és  a cukrot, majd a felfuttatott élesztős tejet. Annyi tejjel dagasztjuk össze, amennyitől egy rugalmas, nem túl kemény tésztát kapunk. Deszkára borítjuk és alaposan kidolgozzuk, majd letakarva meleg helyen egy óra alatt duplájára kelesztjük.
Kettőbe osztjuk, kissé óvatosan átgyúrjuk, majd téglalap alakúra, 3 mm vastagra nyújtjuk. Megkenjük olvasztott, langyos vajjal, megszórjuk cukorral és dióval és szorosan feltekerjük. 2-2,5  centiméter széles csíkokat vágunk a tekercsből, sütőpapíros tepsibe helyezzük egymástól kissé távolabb, majd lefedve további 20 percet kelesztjük.
180 C fokos sütőben aranybarnára sütjük. Az utolsó 5 percben meglocsoljuk a cukros tejjel, ettől szaftosabb lesz a sütemény.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta csigákat sütöttél! Nagyon szeretem ezt a sütit. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, nagyon finom lett (jobb, mint amit a fotó mutat) :-)

      Törlés
  2. Jaj de jól jönne most egy csiga nagyon szeretem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olyan hamar ment, hogy észre sem vettem és már megettük :-9

      Törlés