2015. március 17., kedd

Sült rizsgolyók szezámmagos karamellszószban SAD 31

Ezt a desszertet a Süss, alkoss, díszíts 31. fordulójára készítettem el. A játék háziasszonya Lilla, a Kisbogár blog  írója témának "a föld körült" választotta én pedig Mexikóba "utaztam" ezért a desszertért.
A dekorációban szereplő bögréket Kicsiemő festette, az inspiráció ugyancsak Mexikóból érkezett hozzá.  



A recept innen van.
Hozzávalók a karamellszószhoz:
1/3 bögre szezámmag
1 narancs
1/2 bögre cukor
2 kanál vaj
1/2 bögre tejszín
csipet só
A rizsgolyókhoz:
4  3/4 bögre tej
1 kk fahéj

1 bögre rizs
1/2 cukrozott sűrített tej
1/4 bögre cukor
2 kk vanília esszencia
1  1/4 liszt (nekem 1 bögre elég volt)- lehet rizs vagy kukoricaliszt is
1 kk sütőpor
1 tojás
A sütéshez:
olaj
 Elkészítés:
A szezámmagot közepes lángon száraz serpenyőben folytonosan kevergetve megpirítjuk.
A narancs héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk.
A cukrot serpenyőben picit rázogatva (nem kell kevergetni) barnára pirítjuk, hozzáadjuk a vajat, a narancs levét és héját, a sót, majd felöntjük a tejszínnel. Addig kevergetjük amíg a karamell feloldódik, végezetül beleszórjuk a szezámmagot.
A rizst feltesszük főni  4 bögre tejjel, sóval, fahéjjal, vaníliával  ízesítjük, majd gyakori kevergetés mellett puhára főzzük. Hozzáadjuk a sűrített tejet meg a cukrot és ragacsosra főzzük. Figyelni és kevergetni kell, hogy ne kapjon le az alja. Ha kihűlt a massza vizes kézzel dió méretű golyókat gömbölyítünk belőle.
A panírozáshoz simára keverjük a lisztet a sütőporral, a cukorral, a tojással és a maradék tejjel.
A rizsgolyókat ebbe a masszába merítjük, forró olajban pirosra sütjük.
A szezámmagos karamellszósszal tálaljuk.



 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése