2016. október 21., péntek

Csiperkegomba keksz és Blogkóstoló XXXI - Biscuiti ciupercuta



A Blogkóstoló 31. fordulóját ez alkalommal Serpenyő Virtuóz Pali szervezte, ebben a játékban nekem Éva blogja, a Takarékos konyha lett kisorsolva. A Takarékos konyhát évek óta olvasom, sok ötlettel és recepttel lettem gazdagabb onnan. Örömmel sütöttem ez alkalommal is tőle.
Az általam választott recept az édes csiperke keksz lett, ajándékba készítettem két kis aranyos lurkónak.



Hozzávalók:
180 g liszt
90 g étkezési keményítő
80 g porcukor
1 tk sütőpor
csipet só
120 g puha vaj
1 tojás
1 tk vanília kivonat
1 citrom reszelt héja

1 ek kakaó
1 tk fahéjpor 

A lisztet összevegyítjük a keményítővel, a sütőporral.
A vajat habosra keverjük a cukorral, a vaníliával, citromhéjjal, majd a tojással. Apránként hozzávegyítjük a lisztes keveréket, deszkára borítjuk és puha, egynemű tésztát gyúrunk belőle.
A tésztából diónyi nagyságú gombócokat formázunk, sütőpapíros tepsibe helyezzük vigyázva, hogy legyen köztük egy kis távolság.
Egy esszenciás kis flakon száját vízbe mártjuk (csak egyszer, a legelején), majd a fahéjjal elkevert kakaóporba. Minden gombócka közepébe belenyomjuk a kis flakon száját. Minden új gombóc előtt ismét kakaózzuk.
200 C fokra előmelegített sütőben 12 percig sütjük.
Én a fényképen szereplő kekszeket kissé túlsütöttem, az előtte levő adag  szép vajfehér maradt.
Finom, omlós, mutatós sütemény, hamar elkészíthető és zárt dobozban sokáig eláll.



Ingrediente:
180 g faina alba
90 g amidon
120 g unt moale
80 g zahar pudra
1 ou
1 lingurita de praf de copt
1 praf de sare
1 lingurita de extract de vanilie
 coaja rasa de la 1 lamaie
Pentru ornare:
1 lingura de cacao
1 lingurita de scortisoara

Spumam untul cu zaharul, adaugam oul si celelalte ingrediente. Framantam o coca ferma, matasoasa. Formam bilute de dimensiune unei nuci si le asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Umezim gatul sticlutei si il scufundam in cacaua amestecata cu scortisora, dupa care il infigem usor in biluta de aluat. Asa procedam cu fiecare biluta. Umezire cu apa nu este necesara decat prima data, dar cacaua la fiecare ciupercuta.
Coacem in cuptorul preincalzit la 200 g Celsius timp de 10-12 minute. 
Se poate pregati cu ajutorul copiilor, probabil ca se vor distra de minune.

2 megjegyzés:

  1. Örülök hogy ezt választottad, milyen jól mutatnak a falevelek társaságában!:-))

    VálaszTörlés