2016. október 28., péntek

Sütőtökös "sütőtök" zsemle


Hozzávalók 6 darabhoz:
30 dkg liszt
20 dkg sült sütőtök
3 dkg olvasztott vaj
1 kanál tökmagolaj
0,8 - 1 dl langyos tej
1 kk porélesztő
1 kk cukor
1 kk só
A tetejére:
1 tojás sárgája
1-2 kanál tej (teszín)

A tejbe morzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot és pár percig hagyjuk felfutni. A többi hozzávalót keverőtálba tesszük, majd az élesztős tejjel egy selymes, puha tésztát dagasztunk. A tej mennyisége változhat a tökpüré nedvességének  függvényétől. Lefedve egy óra alatt duplájára kelesztjük, aztán deszkára borítjuk és kissé kinyomkodjuk belőle a levegőt. Hat egyforma darabra vágjuk, gombócokká formázzuk, majd sütőpapíros tepsire helyezzük egymástól  tisztességes távolságra, letakarjuk és 30 percet pihentetjük.
A megkelt, kissé szétterült tésztagalacsinokat nyolc cikkre vágjuk úgy, hogy nem nyessük be teljesen középig. Az ujjunkkal a közepébe lyukat fúrunk. Letakarjuk és további 20 percet kelesztjük, megkenjük tejjel elkevert tojássárgájával, majd 180 C fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.
Kalácsszerű, pihe-puha zsemlék lesznek.
A formázás ötletét innen lestem.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése