2016. október 1., szombat

Szilvamousse-os torta mákos-mandulás alapon, gluténmentes- Tort cu mousse de prune

A receptet Praliné Paradicsomtól olvastam, én tortaformában készítettem el. Mivel nem volt tonkababom a szilvát vaníliával, szegfűszeggel, fahéjjal és mandulával ízesítettem. 
Könnyed, habos, nem túl édes desszert s habár a leírás hosszadalmas az elkészítése csöppet sem bonyolult ha precízen, időben előkészítve az alapanyagokat, lépésről-lépésre készítjük.
Köszönöm a receptet!



Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortához:
Pentru un tort cu diametrul de 18 cm

Mákos financier:
40 g tojásfehérje
35 g porcukor
13 g mandulaliszt
10 g darált mák
20 g liszt (gluténmentes Schar)
40 g olvasztott, langyos vaj
Financier cu mac:
40 g albus de oua
35 g zahar pudra
13 g faina de migdale
10 g mac macinat
20 g faina 
40 g unt topit

A ropogós réteghez:
50 g fehércsokoládé (gluténmentes)
10 g pirított ostyatöret (gluténmentes)
10 g darált mák
Foaie crocanta
50 g ciocolata alba
10 g foi de napolitane prajite si maruntite
10 g mac macinat

A szilvapüréhez:
500 g kimagozott szilva
0,5 dl vörösbor
80-100 g cukor
1 kk fahéj
1/2 kk őrölt szegfűszeg
1 kk vaníliakivonat
1/2 kk mandulaesszencia
Piure de prune
500 g prune fara samburi
50 ml vin rosu
80-100 g zahar
1 lingurita scortisoara macinata
1/2 lingurita cuisoare macinate
1 lingurita extract de vanilie
1/2 lingurita extract de migdale

A szilvazseléhez:
150 g szilvapüré
4 g zselatinpor
3 kanál hideg víz
Jeleu de prune
150 g piure de prune
4 g gelatina granule
3 linguri apa rece

A szilvamousse-hoz:
450 g szilvapüré
400 g tejszín
20 g zselatinpor
50 g hideg víz
Mousse de prune
450 g piure de prune
400 g frisca
20 g gelatina granule
50 g apa rece

A tükörzseléhez:
60 g áfonyalikőr
100 g cukor
75 g fehér csokoládé (gluténmnetes)
30 g sűrített tej
6 g zselatinpor
20 g hideg víz
opcionálisan ételfesték
Glazura de oglinda:
60 g lichior de afine
100 g zahar
75 g ciocolata alba
30 g lapte condensat
6 g gelatina granule
20 g apa rece
optional colorant alimentar

1. A financier alapanyagait összekeverjük, majd 1 órára hideg helyre tesszük. A masszát sütőpapíros tortaforma aljába simítjuk és 180 C fokra előmelegített sütőben 8-9 perc alatt készre sütjük, majd lehűtjük.
Amestecam ingredientele, dupa care punem la frigider 1 ora. Intindem aluatul intr-o forma tapetata cu hartie de copt si coacem cca. 8-9 minute in cuptorul preincalzit la 180 g C, dupa care il racim.

2. A ropogós alaphoz felolvasztjuk vízgőz fölött a csokoládét, majd hozzákeverjük az ostyatöretet és a mákot. A kihűlt financierra kenjük, lehűtjük.
Topim ciocolata alba la bain marie, amesctecam cu napolitanele si cu macul, dupa care il intindem peste financier, il racim bine.

3. A szilvapüréhez a hozzávalókat 4-5 percig főzzük, majd botmixerrel pürésítjük.
Pentru piureul de prune punem ingredientele la fiert, dupa 4-5 minute il maruntim folosind mixerul.

4. A zseléhez a zselatinport hideg vízbe áztatjuk 3-4 percre, majd összekeverjük a forró szilvapürével. Fóliával kibélelt formába öntjük és hideg helyen megdermesztjük.
Pentru gelatina punem gelatina la hidratare in apa rece cca 3-4 minute, dupa care amestecam bine cu piureul fierbinte. Turnam intr-o forma tapetata cu folie alimentara si punem la rece.

5. A szilvamousse-hoz a zselatinport a hideg vízbe áztatjuk 4-5 percre, majd felforrósítjuk, vigyázva, hogy ne forrjon fel. Elkeverjük a szilvapürével, majd a keményre felvert tejszínhabbal.
Pentru mousse-ul de prune hidratam gelatina in apa rece cca. 4-5 minute, il incalzim pana la punctul de fierbere (atentie, a nu se fierbe!), il amestecam cu piureul de prune. Se lasa pana se raceste si il incorporam cu frisca batuta. 

6. A tortalapot tálra helyezzük, körépattintjuk a tortakarikát és belesimítjuk az 1/3 szilvamousse-ot. 30-40 percig hideg helyen dermesztjük, majd ráhelyezzük a szilvás zselatinlapot és rákenjük a többi gyümölcsmousse-ot is. Jól kifagyasztjuk.
Asamblare: asezam  blatul financier pe o tava iar in jurul lui un inel de tort. Punem deasupra 1/3 din mousse-ul de prune, 20 minute la rece, foaia de jeleu dupa care restul de mousse. Il punem la congelator minim 4 ore.

7. A zselatinport hideg vízbe áztatjuk. A glazúrhoz a likőrt a cukorral és a sűrített tejjel felforraljuk. Beledobjuk a csokoládékockákat, olvadásig óvatosan kevergetjük, végezetül belevegyítjük az ételfestéket és a zselatinmasszát is. Teaszűrőn átszűrjük, langyosra hűtjük, majd a tortára öntjük.
Ha a glazúr kissé megdermedt cukorgyönggyel díszíthetjük.
Pentru glazura de oglinda hidratam gelatina in apa rece. Fierbem lichiorul cu zaharul si cu laptele condensat. Adaugam cuburile de ciocolata si amestecam pana se topeste, punem si colorantul alimentar si gelatina hidratata. Trecem prin sita, il racim pana se ingroasa cat sa se poata turna pe tort. Scoatem tortul din congelator, indepartam inelul de tort si ornam cu glazura de oglinda.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése