2016. november 9., szerda

Sütőtökös kuglóf

Egy kis őszi édesség, telis-teli finomságokkal. Kávé, tea, kakaó méltó kísérője. Hamar elkészül, nem igényel boszorkányos ügyességet se különleges tudást.



Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg puha vaj
15 dkg cukor
35 dkg sütőtök püré
2 egész tojás
1 kk sütőpor
1 kk szódabikarbóna
1 kk fahéj
1 kk őrölt gyömbér
1/2 kk őrölt szegfűszeg
1/2 kk só
1 k citromlé
10 dkg pekándió
10 dkg mandula
20 dkg lokum rahát (vagy aszalt vörösáfonya)
A forma kenéséhez: vaj, liszt
A glazúrhoz:
15 dkg porcukor
citromlé, narancslé, reszelt narancshéj



A kuglófformát kivajazzuk, belisztezzük és hidegre tesszük.
A madulát szálasra, a diót darabosra vágjuk és száraz serpenyőben megpirítjuk. A lokum rahátot felkockázzuk, ha nagyon ragadna a késhez vagy egymáshoz, akkor 1 kanál étkezési keményítőbe forgatjuk.
A tökszeleteket  sütőben puhára sütjük, majd mixerrel pürésítjük.
A lisztet összevegyítjuk a fűszerekkel, a sütőporral, a szódabikarbónával és  a sóval.
A vajat habosra keverjük a cukorral, egyenként beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a citromlevet, a tökpürét, majd a lisztes keveréket. Végezetül beleforgatjuk a dióféléket és a lokum rahát kockákat is. 
A  masszát a kuglófformába simítjuk, majd 175 C fokra előmelegített sütőben 60-70 percig sütjük (tűpróba).
A porcukorba vegyítjük a narancshéjat és összekeverjük annyi citrom vagy narancslével, hogy tejfölszerű masszát kapjunk. Ha túl híg lenne adjunk hozzá még porcukrot.
A langyosra hűlt kuglófra öntjük, hagyjuk megszikkadni. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése