A tangzhong-al készített péksütemények, élesztős tészták sokkal tovább megtartják a frisseségüket, rugalmasabb, könnyedébb az állaguk.
A tangzhong készítése itt.
Hozzávalók:
45 dkg liszt
20 dkg tangzhong
2 tojás sárgája
1,2 dl langyos tej
4 dkg olvasztott, langyos vaj
2 dkg friss élesztő
1 kiskanál cukor
1 kiskanál só
A töltelékhez:
5 dkg puha vaj
A tetejére:
1 tojás
szórni köménymag, fekete szezámmag, durva só stb.
Belemorzsoljuk az élesztőt a langyos, cukros tejbe és hagyjuk felfutni, majd az összes többi hozzávalóhoz adjuk és rugalmas, puha tésztát dagasztunk belőle. Letakarjuk és huzatmentes helyen duplájára kelesztjük (45-60 perc).
Ha a tészta megkelt 5 mm vastag tégalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a puha vajjal, felcsavarjuk, majd a tekercs jobb oldalát behajtjuk középig, a bal oldalát pedig ráhajtjuk az egészre. Tiszta konyharuhával betakarjuk és tovább hagyjuk kelni még 30 percet.
A tésztából 20-25 cm széles hosszú téglalapot nyújtunk, a lehető legvékonybbra, nekem 3-4 mm vastagra sikeredett. Pizzavágó segítségével hosszú háromszögeket metszünk a tásztasávból, a háromszög talpából kiindulva szorosan feltekerjük, tekerés közben még nyújtjuk is egy kicsit.
Sütőpapíros tepsibe helyezzük a kifliket, letakarva további 30 percet kelesztjük amíg a sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
A kifliket megkenjük a felvert tojással, megszórjuk bármilyen tetszés szerinti maggal, vagy akár csak durva sóval és szép pirosra sütjük.
A tangzhong készítése itt.
Hozzávalók:
45 dkg liszt
20 dkg tangzhong
2 tojás sárgája
1,2 dl langyos tej
4 dkg olvasztott, langyos vaj
2 dkg friss élesztő
1 kiskanál cukor
1 kiskanál só
A töltelékhez:
5 dkg puha vaj
A tetejére:
1 tojás
szórni köménymag, fekete szezámmag, durva só stb.
Belemorzsoljuk az élesztőt a langyos, cukros tejbe és hagyjuk felfutni, majd az összes többi hozzávalóhoz adjuk és rugalmas, puha tésztát dagasztunk belőle. Letakarjuk és huzatmentes helyen duplájára kelesztjük (45-60 perc).
Ha a tészta megkelt 5 mm vastag tégalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a puha vajjal, felcsavarjuk, majd a tekercs jobb oldalát behajtjuk középig, a bal oldalát pedig ráhajtjuk az egészre. Tiszta konyharuhával betakarjuk és tovább hagyjuk kelni még 30 percet.
A tésztából 20-25 cm széles hosszú téglalapot nyújtunk, a lehető legvékonybbra, nekem 3-4 mm vastagra sikeredett. Pizzavágó segítségével hosszú háromszögeket metszünk a tásztasávból, a háromszög talpából kiindulva szorosan feltekerjük, tekerés közben még nyújtjuk is egy kicsit.
Sütőpapíros tepsibe helyezzük a kifliket, letakarva további 30 percet kelesztjük amíg a sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
A kifliket megkenjük a felvert tojással, megszórjuk bármilyen tetszés szerinti maggal, vagy akár csak durva sóval és szép pirosra sütjük.
Szia! Nagyon tetszik a kifli, de azt szeretném kérdezni, hogy a 2o deka tangzhonghoz mennyi liszt és mennyi víz a kiindulás? (2o deka liszt és 1 liter víz?)
VálaszTörlésÉn mostanában 5 dkg lisztből és 2,5 dl vízből készítek tangzhongot, abból mérek ki a kiflikhez 20 dekát, de akár mind beleteheted, nem árt meg neki.
VálaszTörlés