2017. december 26., kedd

Diós-mandulás habcsók

Ez a finom, omlós habcsók lehetett a mai macarons ősatyja-anyja. 
Könnyen elkészíthető ízletes aprósütemény, kiváló egy csésze kávé vagy egy bögre tea mellé.

Hozzávalók:
5 tojás fehérje (150-170 g)
250 g cukor
1 csipet só
1 kiskanál ecet
350 g dió, mogyoró vagy mandula
pár csepp mandulaesszencia
25 g liszt

A tojások fehérjét összekeverjük a cukorral, a sóval és az ecettel, gőz fölé állítjuk és kézi habverővel addig keverjük, amíg a tojáshab 70 C fokra melegedik. Ha nincs ételhőmérőnk, akkor ezt a hőfokot úgy tudjuk megállapítani, ha beledugjuk az ujjunkat a habba és az csípi azt. Ezt nevezik csípősre melegíteni. 
A keverőtálat levesszük a gőzről és gépi habverő gyors fordulatán kőkeményre verjük, belecsorgatjuk a mandulaaromát is. 
A diót, a mandulát vagy a mogyorót száraz serpenyőben, folyton kevergetve illatosra pirítjuk, kihűtjük és finomra őröljük.
A lisztet és a darált csonthéjast óvatosan a habba keverjük, alaposan összevegyítjük, de vigyázunk, hogy azt ne törjük össze.
Habzsákba szedjük, sütőpapíros tepsibe kis halmokat nyomunk, egymástól tisztes távolságot hagyva, mivel sütés közben a habcsókok megnőnek.
130 C fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel 45 percig sütjük.
A sütőből kivesszük a tepsit és hagyjuk kihűlni a habcsókokat, csak utána tesszük tálra.
Finom csak így magára is, de kemény lekvárral, ízletes krémekkel összeragasztva is kitűnő. 
Fém vagy műanyag dobozba téve másnapra megpuhul, sokáig elálló csemege.
A receptet itt találtam.


  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése