2017. december 16., szombat

Luca kalács

A Luca kalácsot Fűszermánia Gabinál láttam meg, teljesen elragadott, erős késztetést éreztem,hogy elkészítsem. Mivel nálam újabban nincs kelt tészta tangzhong nélkül, természetesen ebbe is belekerült, emiatt az alapanyag mennyiségek kissé megváltoztak.
Hozzávalók 12 darabhoz:
Tangzhong 5 deka lisztből és 2,5 dl vízből
48 dkg liszt
10 dkg porcukor
2 dl tej
8 dkg vaj
csipet sáfrány
2,5 dkg friss élesztő
2 tojás sárgája
csipet só
A tetejére:
1 tojás sárgája
2 kanál tejszín (tej)
24 szem mazsola


A tejet felforraljuk a vajjal és a sáfránnyal, majd langyosra hűtjük. Átszűrjük, hogy a sáfrányszálak ne kerüljenek a tésztába, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A többi hozzávalókat dagasztótálba tesszük, majd alaposan kidolgozzuk az élesztős-vajas tejjel. Letakarjuk és huzatmentes, langyos helyen duplájára kelesztjük.
Deszkára borítjuk, kissé kinyomkodjuk belőle a levegőt és 12 egyforma darabra vágjuk. Mindegyik tésztagombócot 30 cm hosszú rűdra sodorjuk, mindegyik rúd két végét ellentétes irányba feltekerjük. Így kapjuk meg ezt a szép kalácsformát.
Sütőpapírral bevont tepsibe helyezzük őket egymástól tisztes távolságra, a tepsiket letakarjuk tiszta konyharuhával és 30 percet tovább kelesztjük. Lekenjük 1 tojássárgája és 2 kanál tejszín keverkékével, mindegyik kalácska csigarészébe 1-1 szem mazsolát nyomunk, majd légkeveréses, 170 C fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Finom, foszlós, a tangzhongnak köszönhetően ruganyos, tovább frissen maradó péksütemény.  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése