Hozzávalók 30X40 cm-es tepsihez:
A tésztájához:
60 dkg liszt
20 dkg vaj
5 dkg cukor
2,5 dkg friss élesztő
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1,5 dl tej
1 citrom reszelt héja
csipet só
A töltelékhez:
2 kg alma
15 dkg cukor
1 kk őrölt fahéj
2 kanál búzadara
A tetejére:
2 kanál porcukor
Az almákat megmossuk és hámozás nélkül a reszelő nagy lyukán lereszeljük. Cukrozzuk, hozzáadjuk a fahéjat és lassú tűzön addig pároljuk, amíg az alma elfővi a kieresztett levét. Kihűtjük.
A langyos tejbe szórunk 1 kanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt.
A vajat összedolgozzuk a liszttel, a sóval, a maradék cukorral, a szódabikarbónával és az élesztős tejjel. Rugalmas, félkemény tésztát kell kapjunk. Ha szükséges adjunk még hozzá tejet.
A tésztacipót letakarjuk egy konyharuhával és 30 percet kelesztjük. Nem kell duplájára keljen.
Kettéosztjuk és vékony lapokat nyújtunk belőle. Az első lapot sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, megszórjuk a búzadarával, elosztjuk rajta a párolt almát, majd befedjük a második tésztalappal. Villával alaposan megszurkáljuk, letakarjuk. Ekkor kapcsoljuk be a sütőt és megvárjuk amíg az felforrósodik 180 C fokra. A tepsit behelyezzük a sütőbe és 30-35 percig sütjük. A teteje szép rózsaszínűre kell piruljon.
Kihűtjük, porcukorral meghintve tálaljuk.
Finom, házias izű, kiadós, tojásmentes adag.
A tésztájához:
60 dkg liszt
20 dkg vaj
5 dkg cukor
2,5 dkg friss élesztő
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1,5 dl tej
1 citrom reszelt héja
csipet só
A töltelékhez:
2 kg alma
15 dkg cukor
1 kk őrölt fahéj
2 kanál búzadara
A tetejére:
2 kanál porcukor
Az almákat megmossuk és hámozás nélkül a reszelő nagy lyukán lereszeljük. Cukrozzuk, hozzáadjuk a fahéjat és lassú tűzön addig pároljuk, amíg az alma elfővi a kieresztett levét. Kihűtjük.
A langyos tejbe szórunk 1 kanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt.
A vajat összedolgozzuk a liszttel, a sóval, a maradék cukorral, a szódabikarbónával és az élesztős tejjel. Rugalmas, félkemény tésztát kell kapjunk. Ha szükséges adjunk még hozzá tejet.
A tésztacipót letakarjuk egy konyharuhával és 30 percet kelesztjük. Nem kell duplájára keljen.
Kettéosztjuk és vékony lapokat nyújtunk belőle. Az első lapot sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, megszórjuk a búzadarával, elosztjuk rajta a párolt almát, majd befedjük a második tésztalappal. Villával alaposan megszurkáljuk, letakarjuk. Ekkor kapcsoljuk be a sütőt és megvárjuk amíg az felforrósodik 180 C fokra. A tepsit behelyezzük a sütőbe és 30-35 percig sütjük. A teteje szép rózsaszínűre kell piruljon.
Kihűtjük, porcukorral meghintve tálaljuk.
Finom, házias izű, kiadós, tojásmentes adag.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése