2019. június 16., vasárnap

Csokoládés-mandulás banánkenyér




















Hozzávalók egy 10X30 cm-es kalácsformához
3 érett banán
15 szem magozott datolya
3 kanál datolyaméz (vagy méz)
5 dkg olvasztott, langyos vaj
2 tojás
1 dl tejszín
15 dkg liszt
1 cs sütőpor
1 kk őrölt fahéj
1/2 kk őrölt szegfűszeg
1 kk őrölt gyömbér
5 dkg darabolt, pirított mandula
5 dkg sós búrmogyoró
5 dkg csokilencse (vagy darabolt csokoládé)
5 dkg mazsola
csipet só
A tetejére:
5 dkg porcukor
1/2 kk fahéj
1/2 kk kurkuma
forró víz


Előző este betesszük a banánokat a fagyasztóba, majd másnap szobahőmérsékleten hagyjuk kiengdeni. Puha, mézédes lesz ettől a művelettől, ne sajnáljuk rá az időt, megéri.
A datolyát legalább 1 órára langyos vízbe áztatjuk, leszűrjük és késes aprítóval pasztává daráljuk.
A banánokat és a datolyát keverőtálba tesszük, keverés közben apránként hozzáadagoljuk a datloyamézet, a tojásokat, a fűszereket,  az olvasztott vajat,a sütőport és a tejszínt, majd kézi keveréssel belevegyítjük a lisztet, a mogyorót, a mandulát és a csokilencsét.
Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 C fokra előmelegített sütőben 60-65  percet (tűpróba!) sütjük.
Ha megsült rácsra borítjuk és kihűtjük, majd bevonjuk a cukormázzal (elhagyható)
A cukormázhoz a porcukrot összekeverjük a fűszerekkel és annyi forró vízzel, hogy tejfölszerű masszát kapjunk. A vizet apránként adagoljuk, hogy ne hígitsuk túl a mázat.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése