2019. szeptember 1., vasárnap

Cinnamon rolls - sajtkrémes fahéjas csiga

Hozzávalók
A tésztához:
45 dkg liszt
3 dkg cukor
2,5 dkg friss élesztő
csipet só
2 dl langyos tej
1 egész tojás
1 tojás sárgája
5 dkg olvasztott, langyos vaj
A töltelékbe:
10 dkg puha vaj
5-7 dkg barna cukor
1 kanál őrölt fahéj
A tetejére:
20 dkg krémsajt (vagy mascarpone)
5 dkg porcukor
2-3 kanál tej vagy tejszín


A langyos tejhez adunk egy kanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
A lisztet dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót a vaj kivételével, hozzáöntjük a felfuttatot élesztős tejet és alaposan kidagasztjuk, az utolsó percekben hozzákeverjük a vajat is.  Közepesen kemény, rugalmas tésztát kell kapjunk. A liszt milyenségétől függően adhatunk hozzá még pár kanál tejet, ha úgy látjuk, hogy a tészta nagyon kemény, vagy 1-2 kanál lisztet, ha túl lágynak találjuk. Letakarva meleg, huzatmentes helyen duplájára kelesztjük.
A megkelt cipót kiborítjuk egy kissé meglisztezett deszkára és óvatosan fél cm vastag téglalappá nyújtjuk.
A puha vajat habosra keverjük a cukorral, a fahéjjal és megkenjük vele a kinyújtott tésztalapot. Szorosan feltekerjük, 12 szeletre vágjuk, sütőpapíros tepsibe fektetjük. Letakarva további 30 percet kelesztjük.
Közben előmelegítjük 180 C fokra a sütőt és szép pirosra sütjük a csigákat.
Még melegen megcsorgatjuk a porcukorral elkevert, nyomózsákba szedett krémsajttal, melyet tetszőlegesen tejjel vagy tejszínnel lazítunk.
Omlós-foszlós-szaftos péksütemény, bármikor szívesen megenném egy csésze hideg tejjel.

2 megjegyzés: