2019. december 24., kedd

Ananászos túrótorta

Hozzávalók 
24 cm átmérőjű tortához:

A laphoz:
4 tojás
2 kanál őrölt mandula
2 kanál liszt
4 kanál cukor
csipet só
pár csepp citromlé
A töltelékhez:
1 kg tehéntúró
5 dl tejszín
15 dkg porcukor
1 nagy doboz ananászkonzerv (720g-os)
40 g zselatinpor
A tetejére a krém:
15 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
15 dkg mascarpone
pár csepp ételfesték
Az ananászdíszhez:
4-5 karika friss ananász
pár szem cukorka

1.A tortalapokhoz a tojások fehérjét kemény habbá verjük, apránként hozzáadjuk a cukrot, a citrom levét, a sót, majd óvatosan beleforgatjuk a liszteket is. Kapcsos, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, majd 180 C fokra előmelegített sütőben 20-25 percig tűpróbáig sütjük. Rácsra borítva kihűtjük.
2. A konzervet leszűrjük, a gyümölcsöt felkockázzuk. 3 dl ananászlében (ha nincs elég a konzervben kipótoljuk vízzel) elkeverjük a zselatint, állni hagyjuk, amíg a zselatinszemcsék meg nem duzzadnak, majd felforrósítjuk. Vigyázat, nem forrásig.
Langyosra hűtjük.
3. A túrót habosra keverjük a porcukorral, hozzácsorgatjuk a langyosra hűlt zselatinos ananászlevet, belekeverjük az aprózott gyümölcsöt és óvatosan beleforgatjuk a keményre felvert tejszínhabot is. Hagyjuk kissé megdermedni.
4. A piskótalap köré karikát helyezünk, beleöntjük a túrómasszát, majd hidegre tesszük. 
5. A vajat habosra keverjük a mascarpone-val, a porcukorral és az ételfestékkel, ezzel bevonjuk a jól megdermedt tortát (pár órát, de jobb egy egész éjszakát a hűtőben tartani), majd díszítjük.
6. Az ananászvirágokhoz a nagyon vékonyra szelt ananászkarikát (1-2 mm) sütőpapíros tepsibe helyezzük, és 100 C fokon 2 órát szárítjuk, közben többször megforgatjuk. Amikor még meleg muffinformákba és pálinkáspoharakba helyezzük, hogy kialalkuljon a virágforma és a lekapcsolt, kitámasztott ajtajú sütőben hagyjuk kihűlni. Ezt jó a tortadíszítés előtti napokban elkészíteni.  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése