2019. december 21., szombat

Pavlova, a habcsóktorta


Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű tortához:
A laphoz:
150 g tojásfehérje
300 g kristálycukor
1 kanál étkezési keményítő
1 kanál ecet (9 fokos)
1 csipet só
A töltelékhez:
5 dl tejszín
4-5 kanál lemon curd (elhagyható, de kár lenne)
gyümölcsök (eper, málna, áfonya, kivi, passiógyümölcs stb)

A tojások fehérjét elkezdjük felverni a sóval, amikor már felhőszerű lassan hozzászórjuk a cukrot és további 7-8 percig addig verjük, amíg fényes, kemény, súlyos nem lesz. Hozzáadjuk az ecetet és a keményítőt is.
Egy sütőpapíros tepsire egy  tortakarikát helyezünk, a közepébe halmozzuk a tojáshabot és elegyengetjük. A karika szélét egy hirtelen mozdulattal felfele rántjuk, a hab megtartja  a kerek formáját.
Előmelegített, 90 C fokos sütőben 4 órát szárítjuk. Nekem cukros levet engedett, a második óra végén letöltöttem róla és tovább szárítottam. 
Végezetül a sütőt lekapcsoljuk, az ajtaját fakanálnyéllel kitámasztjuk és ott hagyjuk kihűlni a habcsókot.
Tálalás előtt 1-2 órával a habcsókról leválasztjuk a sütőpapírt,  tálra tesszük és beborítjuk a keményre felvert tejszínhabbal, megcsorgatjuk a lemon curddel és kidiszítjük a szépen feldarabolt gyümölcsökkel.
A habcsók kívülről roppanós, belülről ragacsos, édes, a cukrozatlan tejszín, a savanykás citromkrém és a hűvös gyümölcsök csodálatos ízhatást adnak e finom desszertenek.


2 megjegyzés: