2020. február 23., vasárnap

Gyömbéres vajas keksz

A kedvenc kekszem, aromás, roppanó, vajas.


Hozzávalók (dupla adag, 5 tepsinyi)
25 dkg puha vaj (jó minőségű, magas zsírtartalmú)
25 dkg porcukor
45 dkg liszt
2 kiskanál gyömbérpor
1 kiskanál őrölt kardamom (elhagyható)
2 tojás sárgája
10 dkg kandírozott gyömbér apróra vágva
1 kezeletlen  citrom reszelt héja
1-2 kanál víz
csipet só
A tetejére:
1 tojás fehérje
3-4 kanál barna cukor

A puha vajat habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd a fűszereket, a kandírozott gyömbért, végezetül a lisztet. Gyors mozdulatokkal összeállítjuk, ha szükséges adhatunk hozzá kevés vizet is. Fóliába csomagoljuk és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük.
A mennyiséget kettéosztjuk, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni, kevés liszttel meghintett deszkán vékonyra nyújtjuk (2-3mm vastagra), majd derelyevágóval felkockázzuk és sütőpapíros tepsire helyezzük. Nem könnyű dolgozni vele, ha a massza felmelegszik, akkor nagyon nehéz nyújtani. Akinek nem sikerül, az 2 fólia között próbálja meg a nyújtását.
A tojásfehérjét villával kissé lazán felverjük, nem kell habot verni belőle, csak épp fellazítani, majd ezzel megkenjük a kekszeket. Megszórjuk egyenként a barnacukorral, majd 165 C légkeveréses előmelegített sütőben szép rózsaszínűre sütjük.
Dobozban hetekig elálló tökéletes tea illetve kávékísérő.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése