2021. február 15., hétfő

Citromkrémes máktorta

18 cm átmérőjű tortaforma, de mivel a torta magas lesz, bőven elég 8-10 személynek

 A lapokhoz:

4 tojás

4 kanál cukor

4 kanál őrölt mák

2 kanál liszt

4 kanál olaj

1 kiskanál sütőpor

csipet só

1 citrom reszelt héja

A csokimázhoz:

25 g víz

50 g cukor

50 g cukorszirup (vagy méz)

35 g sűrített tej (vagy tejszín)

50 g magas kakaótartalmú csokoládé

2 lap zselatin (3,3g)

A lemon curd-höz

3 egész tojás

2 tojás sárgája

150 g cukor

2 citrom héja, 3 citrom leve

1 kanál étkezési keményítő

200 g vaj


Továbbá a krémhez:

5 dl tejszín

4 kanál porcukor

6 lap zselatin (10g)


1. Elkészítjük a lemon curd-öt: a hozzávalókat a vaj kivételével lassú tűzön, folytonos kevergetés mellett besűrítjük. A vajat felkockázzuk és apránként a forró citromkrémbe keverjük.

2. Megfőzzük a csokimázat: a vizet, a cukrot és a cukorszirupot felforraljuk, amikor legalább 1 percet forr levesszük a tűzről, hozzáaadjuk az apróra tördelt csokoládét, majd a tejszínt, végezetül a vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat. Simára keverjük, botmixerrel egyneműsítjük, majd átszűrjük. Hűtőszekrénybe tesszük.

3. Megsütjük a piskótát: a tojások habját keményre verjük a cukorral és  a sóval,  lassúbb fordulaton belecsorgatjuk az olajat, hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd a mákot, a lisztet és a sütőport. Most már óvatosan keverjük tovább, spatulával, hogy ne törjön össze  a hab. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és 180 C fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (30-35 perc). Rácsra téve hagyjuk alalposan kihűlni, majd 3 lapra vágjuk.

4. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk legalább 10 percre, majd hozzáadjuk 1 dl forró, de nem fövő tejszínhez. Elkeverjük, átszűrjük és langyosra hűtjük. A krémhez keményre verünk 4 dl tejszínt 4 kanál pocukorral, majd hozzávegyítjük a zselatinos kihűlt tejszínt is. Óvatosan keverjük, hogy a hab ne törjön össze. Lehűtjük.

5. Összeállítjuk a tortát. Egy tortakarika oldalalait kartonpapírral, vagy speciális fóliával megmagasítjuk. 



Az aljára egy piskótalapot helyezünk, megkenjük a krém 1/3-ával, lap, krém és ismét lap következik. Alaposan behűtjük, majd a tortakarikát és a magasító papírt eltávolítjuk és a tortát bevonjuk a maradék krémmel.

6. Díszítés: a csokoládémázat fellangyosítjuk, addig, amíg tejfölszerű lesz, ezzel leöntjük a jól behűtött tortát.  Cukordísszel, olvasztott fehércsokival díszíthetjük.

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése