2024. március 16., szombat

Pisztáciakrémes fatörzs torta - Tort buturuga cu crema de fistic


 

Hozzávalók egy kb 24 cm átmérőjű tortához:

Lapok:

9 tojás

9 kanál cukor

9 kanál liszt

csipet só

Krém:

400 g pirÍtott, hámozott pisztácia

200 g fehér csokoládé

1 doboz cukrozott, sűrÍtett tej (400 g)

500 g mascarpone

200 ml tejszÍn

Burkoló krém:

200 ml tejszÍn

200 g min 70%-os csokoládé

100 g vaj

ElkszÍtés:

1. A piskótákhoz kemény habbá verjük a tojások fehérjét a sóval és a cukorral, hozzákeverjük a tojások sárgáját, majd spatulával óvatosan kevergetve hozzáadjuk  kanalanként a lisztet. Két sütőpapÍrral bélelt  27X32 cm-es tepsibe simÍtjuk, 180 C fokra előmelegÍtett, légkeveréses sütőben rózsaszÍnűre sütjük. KiborÍtjuk sütőpapÍrra és feltekerjük őket, majd hagyjuk kihűlni.

2. A pisztáciát apróra daráljuk, hozzákeverjük a sürÍtett tejet és az olvasztott, langyosra hűlt csokoládét. A mascarponet kihabosÍtjuk a tejszÍnnel, majd hozzákeverjük a pisztáciakrémet. Ha valakinek nem elég édes, az adhat hozzá még porcukrot.

3. A lapokat hosszában 3 csÍkra vágjuk, mindegyiket megkenjük jó vastagon  krémmel, majd csiga formában először feltekerünk egy csÍkot, köré tekerjük a másodikat, majd addig folytatjuk, amÍg elfogynak a piskótacsÍkok. Egy kerek torta alakul Így ki. Bevonjuk fóliával és pár órára hidegre tesszük.

4. FelforrósÍtjuk a tejszÍnt, majd belekeverjük a felkockázott csokoládét, egyneművé keverjük, hozzáadjuk a vajat is addig keverjük, amÍg elolvad. Hidegre tesszük, felhasználás előtt alaposan kihabosÍtjuk

5. A hidegen tartott tortát bevonjuk a habos csokoládékrémmel, villával kicsit megcifrázzuk, hadd hasonlÍtson a fakéregre. Cukorpasztából készÍtett virágokkal, levelekkel, gombákkal, bogarakkal dÍszÍtjük, de természetesen ez elmaradhat.


Ingrediente:

Pandispan ptr 2 tavi de cca. 27x32 cm

9 oua

9 linguri zahar

9 liguri faina

strop de sare

Crema:

400 g fistic prajit, macinat

200 g ciocolata alba topita, usor racita

400 g (1 cutie) lapte condensat indulcit

500 g mascarpone

200 ml frisca lichida  

Crema de acoperire:

200 ml frisca lichida

200 g ciocolata neagra min 70%

100 g unt

1. Pregatim 2 foi de pandispan. Batem albusurile cu zaharul si sarea, adaugam galbenusurile, apoi amestecam faina cu grija, folosind o spatula. Intindem in 2 tavi tapetate cu hartie de copt, le coacem in cuptorul preincalzit la 180 grade C, pana se rumeneste. Le rasturnam pe hartie de copt, rulam si lasam la racit, dupa care taiem in lung in 3 fasii. Astfel vom avea 6 fasii de pandispan.

2. Amestecam fisticul cu laptele condensat si ciocolata, batem frisca cu mascarpone si continuam sa adaugam crema de fistic. Spumam bine.

3. Infierbantam frisca lichida, adaugam ciocolata rupta in cubulete, omogenizam, apoi punem si untul. Dupa ce se raceste  spumam bine.

4. Ungem fasiile de pandispan cu crema, rulam prima fasie, urmatoarea rulam in jurul primei, apoi contiuam pana avem un tort rotund, mare. Punem folie peste tort, sa nu se usuce si il punem cateva ore la frigider. 

5. Acoperim cu crema de ciocolata  spumata. Daca crema s-a intarit excesiv, il punem cateva secunde in cuptorul cu microunde la incalzit. Cu o furculita incercam sa modelam imitand scoarta de copac.  Ornam cu floricele, frunzulite, gandacei, ciupercute modelate din pasta de zahar.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése