2024. október 12., szombat

Csokoládétorta szőlőzselével


Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű tortához 

Mivel  a torta magas, bőven elég 10-12 személynek is

A lapokhoz:

4 tojás

4 kanál cukor

4 kanál olaj

4 kanál liszt

3 kanál cukrozatlan kakaópor

csipet só

1 kiskanál sütőpor

A zseléhez:

500 g feketeszőlő (vagy áfonya, szeder, ribizli, meggy stb.)

3 kanál cukor

10 g zselatinpor  3-4 kanál hideg vízbe keverve 

A krémhez:

1/2 csomag csokoládéízű pudingporból és 200 ml tejből főzőtt puding

500 ml magas zsírtartalmú (32-36%) állati eredetű tejszín

250 g mascarpone

porcukor ízlés szerint (100-150 g)

15 g zselatinpor 50 ml hideg vízbe keverve

200 g magas kakaótartalmú csokoládé

3 kanál cukrozatlan kakaópor

50 g tört kakaóbab (elhagyható)

Elkészítse:

1.  A piskótalapokhoz kemény habbá verjük a tojások fehérjét a sóval és a cukorral, hozzákeverjük az olajat, a tojások sárgáját, majd spatulával óvatosan kevergetve hozzáadjuk  kanalanként a sütőporral elkevert lisztet és a szitált kakaóport. Sütőpapírral bélelt aljú tortaformába öntjük és 180 C fokra előmelegített, légkeveréses sütőben tűpróbáig sütjük. Ha jól kihűlt 3 lapra vágjuk. Süthetjük 3 tortaformában  is, én így tettem.

2. A gyümölcsöt puhára főzzük a cukorral, szitán áttörjük. Annyi vízzel öntjük fel, hogy 400 ml gyümölcspép legyen. Felforraljuk, majd belekeverjük a hidratált zselatint. Leszűrjük és 2 fóliával bélelt  18 cm átmérőjű formába öntjük. Hidegre tesszük.

3. A hideg pudingot habosra keverjük a mascarpone-val, a tejszínnel, a kakaóporral, a porcukorral, a felolvasztott és kissé vissahűtött zselatinmasszával illetve a felolvasztott és kissé vissahűtött csokoládéval. Kiveszünk 8-10 kanálnyi krémet a burkoláshoz, a többihez meg hozzáadjuk a tört kakaóbabot. Ez akár elhagyható, de roppanós textúrát és extra csokis ízt ad a krémnek.

5. Összeállítjuk a tortát: 

- egy minium 10 cm magas állítható tortagyűrűt használunk, ha nincs ilyen magas, akkor a  belső oldalára  széles acetát fóliát teszünk. 

-  az aljára helyezünk egy piskótalapot, rásimítjuk a krém 1/4-ét, ráteszünk egy gyümölcszselé lapot, majd ismét 1/4 mennyiségű krémet. Továbbá lap-krém-zselé-krém-lap. 

- hideg helyen alaposan kidermesztjük

6. Díszítjük:

A félretett krémmel burkoljuk, tetszés szerint díszítjük. Itt saját készítésű fondant figurákat/díszítést használtam.

 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése