2014. február 5., szerda

GULAB JAMUN- tejporos fánk fűszeres szirupban

Ezt a receptet a tévében láttam, de az elkészítési módját az India varázsa blogról vettem. A blog írója babrásnak, macerásnak találja ennek a desszertnek az  elkészítését, szerintem nagyon hamar elkészült, azt hiszem nem telt 45 percbe mire mindennel kész lettem.
Aztán megtudtam, hogy Jocó első kézből, egy pakisztáni hercegtől evett ilyen fánkocskákat. Irigyelem, de azt hiszem én is kellő képpen autentikusan készítettem el.



Hozzávalók:
 A fánkocskákhoz:
1,5 bögre tejpor
0,5 bögre liszt
1/2 kk sütőpor
5 dkg olvasztott vaj
1 dl tej

A sziruphoz:
2 bögre cukor
2 bögre víz
1/2 kk őrölt kardamon
8 db csillagánizs
8 db szegfűszeg
2 kanál narancsvirág víz

A sütéshez:
olaj

A fánk hozzávalóit összekeverjük, 10 perc pihentetés után féldiónyi golyócskákat gömbölyítünk belőle. Amíg a szirup fő és hűl addig letakarva hideg helyre tesszük.
A szirup hozzávalóit pár percig forraljuk,  a narancsvirág vizet csak az utolsó lobbanásnál öntjük hozzá. Langyosra hűtjük, majd tálba szűrjük.
Amíg a szirup hűl bő, forró olajban kisütjük a fánkocskákat. Miután az egyik felük megsült picit megrántjuk a serpenyőt, a fánkok pedig a nyers felükre fordulnak maguktól. Ha mégsem tennék ezt meg, akkor lapátkával fordítsuk meg őket.
Vigyázzunk, hogy a fánkok ne égjenek meg, emiatt a sütés lassú lángon történjen.
Szalvétára szedjük, majd beleszórjuk a szirupos tálba. Másnapig hagyjuk, hogy a fánkok megszívják magukat az édes, fűszeres nedűvel.
Elképesztően finom desszert, bárki könnyedén elkészítheti.

8 megjegyzés:

  1. hát ez valami csodajó lehet! tejporral, nyami, imádom! ezt feltétlen kipróbálom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nos, kíváncsi vagyok akkor mit mondasz :-)

      Törlés
  2. Ez tökéletes lett! Ettem már indiai étteremben, finom és népszerű, az én ízlésemnek nagyon édes (de azért bemajszoltam :D). Amúgy mindenkinek szívből ajánlom az indiai konyhát!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. tényleg édes, de ki lehet bírni :-)

      Törlés
  3. Nagyon jó Lett!!!! Én is ettem már ilyet és tényleg finom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, igyekeztem, hamarosan megismétlem más alapanyagokkal

      Törlés
  4. Gyönyörű és guszta fánkocskák! Kaphatok egyet? :)

    VálaszTörlés