2014. február 9., vasárnap

Sültpaprika szószos, húsgombócos lepénykenyér

Ezt a szendvicset egy játékra készítettem el, a V.K.F. (Vigyázz, kész, főzz) 61. fordulójára, melynek a háziasszonya Katuci. A téma ez alkalommal: szendvicsek és burgerek. 
A lentebbi szendvicsemnek a sztárja tulajdonképpen a sültpaprika szósz volt, bármilyen más szendvics ízesítéséhez javaslom. 

Hozzávalók  10 darabhoz:

A szószhoz:
5-6 piros, húsos paprika
1 konzerv paradicsom
3 kanál olaj
1 nagy fej vöröshagyma
só, bors
1-2 kanál barna cukor
1-2 kanál ecet

A húsgombócokhoz:
50 dkg vegyes darálthús (marha, disznó)
25 dkg ricotta
1 egész tojás
3 cikk fokhagyma
2 kanál zöldpetrezselyem
2-3 kanál prézli
só, bors

A lepénykenyérhez:
50 dkg liszt
1 kk só
1 kk cukor
7 g száraz élesztő
2 kanál olaj
langyos víz
a sütéshez olaj

Az összeállításhoz:
30-40 dkg káposzta


A húsgombóc hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, 10 percet pihentetjük, majd diónyi golyókat formázunk, melyeket sütőpapíros tepsire helyezünk, forró sütőben ropogós-pirora sütjük.
A szószhoz a paprikákat megsütjük, az égett héját leszedjük, összevágjuk.
A hagymát felkockázzuk, olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a sült paprikát, a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, majd 10 percig főzzük. Ha a szósz túlságosan besűrűsödne az elpárolgott folyadékot vízzel pótoljuk. Végezetül cukorral, ecettel, borssal ízesítjük.
A kenyérlepényhez a hozzávalókat annyi langyos vízzel gyúrjuk össze, hogy a tészta ne ragadjon, rugalmas, selymes, közepesen kemény legyen.
Tojásnyi darabokra vágjuk, serpenyő méretűre nyújtjuk, majd 1 kanál olajon mindkét felét 1-2 percig aranybarnára sütjük.
Összeállítás:
A lepénykenyért megkenjük a szósszal, a közepére sorba helyezünk húsgombócokat, egy sor vágott káposztát, majd szorosan feltekerjük. 
Hihetetlenül finom, aromás étel, ha az alapanyagok elő vannak készítve a család minden tagja pillanatok alatt összeállíthatja a szendvicsét.


 

2 megjegyzés: