2014. február 11., kedd

Vajas zsemle - a tökéletes reggeli

A zsemle receptje a "Nem vagyok meszterszakács" blogról származik. Sütöttem én még zsemlét, de ez kivételesen jobban ízlett mint az eddigiek. Próbáljátok ki, pakoljatok rá  bármilyen szendvicsre való tölteléket, vagy csak vajazzátok meg és kenjetek rá lekvárt. Csalódni nem fogtok, az biztos.


Hozzávalók 10-12 darabhoz:
45 dkg liszt
2 dkg friss élesztő
2,5 dl meleg víz
1,5 kanál cukor
1 kk só
5 dkg olvasztott vaj
1 kanál olaj

A meleg vízben elkeverjük az élesztőt, majd belevegyítjük  a többi hozzávalóba. Meglocsoljuk az olajjal, lefedjük és 10 percet pihentetjük., majd alaposan összedagasztjuk. A kapott tészta selymes, rugalmas, se kemény, se lágy kell legyen.
Lefedjük és 1 órát kelesztjük.
Ezután liszttel meghintett deszkára borítjuk és 1,5 cm vastagra nyújtjuk. Nagyméretű pogácsaszaggatóval kivágjuk, sütőpapíros tepsire helyezzük  és tovább kelesztjük még 30 percet.
190 C fokra előmelegített sütőben először az egyik felét 10 percig, majd miután megfordítjuk őket még 7-8 percig sütjük.
Friss salátával, retekkel, zöldhagymával, sült sonkával és tojással, vékony szelet sajttal tálaltam, majonézzel kentem.

 

4 megjegyzés:

  1. Annyira guszta, biztosan ki fogom próbálni :)

    VálaszTörlés
  2. Tökéletes, nagyon finom lett, igaz én nem csináltam olyan sok cukorral, de nagyon nagyon finom lett, most írtam be gyorsan a kisfüzetembe :) Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tímea, nagyon örvendek, hogy ízlik!!!

      Törlés