2015. március 15., vasárnap

Kossuth kifli - Cornulete Kossuth


Hozzávalók egy 40X30-as tepsihez:
6 tojás
15 dkg vaj
25 dkg cukor
22 dkg liszt
1 kk sütőpor
2 csomag vaníliás cukor
pár csepp citromlé
A tetejére:
5-6 dkg durvára vágott dió
2 kanál cukor

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét keményre verjük 5 dkg cukorral és pár csepp citromlével.
A puha vajat robotgéppel habosra keverjük, lassan adagoljuk hozzá a maradék cukrot majd beleszórjuk a sütőport, a vaníliás cukrot és tovább keverve egyenként belecsorgatjuk a tojások sárgáját.
Egy habos, könnyű krémet kapunk.
Kanálra váltva a robotgépet felváltva hozzákeverjük a tojások felvert fehérjét és a lisztet, vigyázva, hogy a fehérje ne törjön össze.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, megszórjuk a cukorral elkevert dióval és 180 C fokra előmelegített sütőben szép rózsaszínűre sütjük.
Ha langyosra hűlt félhold alakú kiszúróval kivágjuk a tésztából a "kifliket". Ha nincs félhold alakú kiszúrónk használhatunk kör alakút, amelynek csak a felét nyomjuk a tésztába.
Nagyon-nagyon finom a tetejére pörkölődött dióval ez az édes-vajas tészta.
Cornuri Kossuth tava 30X40 cm
Ingrediente:
6 oua
150 g unt
250 g zahar
220 g faina
1 lingurita de praf de copt
1 lingurita de zeama de lamaie
2 pliculete de zahar vanilat
Deasupra:
50-60 g nuca
2 linguri de zahar tos

Batem albusurile cu 50 g de zahar si zeama de lamaie. Intr-un alt castron mixam untul moale cu restul de zahar, cu praful de copt si vanilia, adaugam unul cate unul galbenusurile. Obtinem o crema spumoasa, usoara. Adaugam alternat spuma de albus si faina, avand grija sa nu spargem bulele de albus. Folosim o spatula iar miscarile trebuie sa fie ample, de jos in sus.
Tapetam o tava cu hartie de copt, intindem aluatul, presaram deasupra nucile taiate marunt (nu macinate) amestecate cu zaharul tos si coacem in cuptorul preincalzit la 180 grade C pana se rumeneste. Ca sa aflam daca e gata facem testul scobitorii.
Dupa ce s-a racit taiem forme de semiluna cu ajutorul unui pahar. 


6 megjegyzés: