2016. január 7., csütörtök

Édeskömény krémleves

Hozzávalók 4 adaghoz:
1 édeskömény gumó
1 arasznyi póréhagyma (vagy 1 fej vöröshagyma)
1 kanál olaj
2 kanál vaj
2 kanál burgonyapehely (vagy 1 kisebb krumpli)
1 dl tejszín

bors


A felvágott póréhagymát megdinszteljük a zsiradékon, ha már üveges, akkor hozzáadjuk a felaprított édesköményt  (a kockára vágott krumplit most tesszük bele ha nincs krumplipelyhünk) és kevergetve tovább pároljuk. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük 1,2 l vízzel (vagy leves alappal) és lefedve 10 perc alatt megfőzzük.
Botmixerrel pürésítjük, visszatesszük a tűzre, rászórjuk a burgonyapelyhet és további pár percig forraljuk.
Végezetül beleöntjük a tejszínt, még egyet forralunk rajta, ha kell borssal ízesítjük.
Sajtos-vajas pirítóssal fogyaszthatjuk.


3 megjegyzés:

  1. laktáztabletta?
    (amúgy jó ötlet a burgonyapehely, nem szoktam használni)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Laktózmentes tejszín :-P

      Törlés
    2. Na, azt hol veszed?
      Mert van egy olyan érzésem, hogy a tej lesz a hunyó a lánykámnál :(

      Törlés