2016. január 25., hétfő

Meyer citromkrémes pite karamellizált habsipkával



Hozzávalók:

A pitetésztához:
25 dkg liszt
15 dkg vaj
1 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
csipet só
A  citromkrémhez:
2 tojás
2 tojás sárgája
10 dkg cukor
2 meyer citrom reszelt héja és kifacsart leve
1 kanál étkezési keményítő
10 dkg vaj
A tálaláshoz:
6-8 kanál savanykás lekvár (málna)
A tetejére:
3 tojás fehérje
10-12 dkg cukor
0,5 dl víz

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és legalább 30 percre hűtőbe tesszük. Ha a tészta nem áll össze, túl morzsalékos, akkor adhatunk hozzá 1-2 kanál hideg vizet is.
A citromkrémhez a tojásokat, a tojás sárgáját, a cukrot, a citromok levét és reszelt héját és a keményítőt lassú tűzön, folytonosan kevergetve felfőzzük és besűrítjük. Ha eléggé sűrű, akkor félrehúzzuk a tűzről és belekeverjük a kockára vágott vajat. Lehűtjük.
A tésztát 2-3 mm vastagra nyújtjuk, akkora körméreteket szúrunk ki belőle, amekkorák túllógnak a muffinformák peremén. Nekem ebből a mennyiségből 8 muffinforma telt meg. Alaposan belenyomkodjuk a tésztát a muffinüregekbe, villával jól megszúrkáljuk, sütőpapírral kibéleljük és száraz babot, lencsét, esetleg rizst szórunk  a papíröblökbe. 180 C fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük a kosárkáinkat. Az utolsó 5 percben a vaksütéshez használt babnehezéket és a sütőpapírt is kiszedjük a tésztaformákból, hogy a belsejük is megpiruljon.
A tojások fehérjét keményre verjük. A cukrot és a vizet pár percig forraljuk és apránként belekeverjük a tojáshabba, amit folyamatosan tovább verünk. Súlyos, tömör tojáshabot kapunk így.
A tészták aljába 1-1 kanál lekvárt teszünk, színültig töltjük citromkrémmel, a tetejükre habzsákkal tojáshabot nyomunk.
Tálalás előtt szakácsfáklyával megkaramellizáljuk a habot.








2 megjegyzés: