A receptet Chili és Vanília oldalán olvastam, nem fért hozzá kétség, hogy ezt a kalácsot fogom elkészíteni Húsvétra is.
A receptet a V.K.F. 76. fordulójára szánom, amit Judit írt ki az Életem ételei blogján és aminek a témája a romantika. Emiatt fő alapanyagnak a csokoládét választottam, hisz e finomság a hiedelmek szerint vágykeltő hatású. Ha pedig jól meggondolom, mi lehet romantikusabb mint egy szelet finom csokoládés kalács reggelire a habos kávé mellé, amit édes-kettesben az ágyban fogyaszthatunk el.
Hozzávalók 2 kalácshoz:
A tésztához:
55 dkg liszt
10 dkg cukor
3 tojás
1,2 dl víz (nekem 1,4 kellett)
jó csipet só
1 citom és 1 narancs héja
15 dkg puha vaj
2 kanál száraz élesztő
A töltelékhez:
15 dkg jó minőségű csokoládé
12 dkg vaj
5 dkg porcukor
2 kanál kakaópor
csipet só
5 dkg pirított, durvára vágott dió (mandula)
opcionálisan őrölt kardamom
Tetejére szirup:
25 dkg cukor
1,5 dl víz
2 bő kanál narancsvirág víz
A kalács hozzávalóit a vaj kivételével 5 percig összedagasztjuk, majd apránként hozzáadagoljuk a vajat is. Sima, selymes, rugalmas tésztát kapunk belőle. Letekarjuk és hűtőszekrényben 10-12 órát kelesztjük.
A csokoládét és a vajat gőz fölött megolvasztjuk, levesszük a tűzről és hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a kakaóport és a kardamomot. Másnapig félretesszük, felhasználás előtt kissé fellangyosíthatjuk, hogy kenhető legyen.
A szirupnak valókat felforraljuk, ezt is félretesszük.
Másnap a tésztát 2 részre osztjuk, egyenként 30X40 cm lappá nyújtjuk, megkenjük a csokoládékrém felével, megszórjuk a dió felével és feltekerjük mint a bejglit.
A tekercset hosszában kettévágjuk, majd a két fonatot lazán összetekerjük.
Ugyanígy járunk el a másik darab tésztával is.
Kivajazott kalácsformába vagy zsírpapíros tepsibe tesszük a fonatokat, majd letakarva egy órán át tovább kelesztjük.
190 C fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.
Még forrón meglocsoljuk a narancsvirágvizes sziruppal, hagyjuk kihűlni.
A receptet a V.K.F. 76. fordulójára szánom, amit Judit írt ki az Életem ételei blogján és aminek a témája a romantika. Emiatt fő alapanyagnak a csokoládét választottam, hisz e finomság a hiedelmek szerint vágykeltő hatású. Ha pedig jól meggondolom, mi lehet romantikusabb mint egy szelet finom csokoládés kalács reggelire a habos kávé mellé, amit édes-kettesben az ágyban fogyaszthatunk el.
Hozzávalók 2 kalácshoz:
A tésztához:
55 dkg liszt
10 dkg cukor
3 tojás
1,2 dl víz (nekem 1,4 kellett)
jó csipet só
1 citom és 1 narancs héja
15 dkg puha vaj
2 kanál száraz élesztő
A töltelékhez:
15 dkg jó minőségű csokoládé
12 dkg vaj
5 dkg porcukor
2 kanál kakaópor
csipet só
5 dkg pirított, durvára vágott dió (mandula)
opcionálisan őrölt kardamom
Tetejére szirup:
25 dkg cukor
1,5 dl víz
2 bő kanál narancsvirág víz
A kalács hozzávalóit a vaj kivételével 5 percig összedagasztjuk, majd apránként hozzáadagoljuk a vajat is. Sima, selymes, rugalmas tésztát kapunk belőle. Letekarjuk és hűtőszekrényben 10-12 órát kelesztjük.
A csokoládét és a vajat gőz fölött megolvasztjuk, levesszük a tűzről és hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a kakaóport és a kardamomot. Másnapig félretesszük, felhasználás előtt kissé fellangyosíthatjuk, hogy kenhető legyen.
A szirupnak valókat felforraljuk, ezt is félretesszük.
Másnap a tésztát 2 részre osztjuk, egyenként 30X40 cm lappá nyújtjuk, megkenjük a csokoládékrém felével, megszórjuk a dió felével és feltekerjük mint a bejglit.
A tekercset hosszában kettévágjuk, majd a két fonatot lazán összetekerjük.
Ugyanígy járunk el a másik darab tésztával is.
Kivajazott kalácsformába vagy zsírpapíros tepsibe tesszük a fonatokat, majd letakarva egy órán át tovább kelesztjük.
190 C fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.
Még forrón meglocsoljuk a narancsvirágvizes sziruppal, hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése