2016. május 4., szerda

Spárgás-gorgonzolás-tejszínes tészta - Paste cu sparanghel si gorgonzola

Hozzávalók 6 adaghoz:                Ingrediente ptr. 6 portii:
A szószhoz:                                  Pentru sos:
1 kanál liszt                                  1 lingura de faina
1 kanál vaj                                    1 lingura de unt
3 dl tej                                          300 ml lapte
2 dl tejszín                                    200 ml smantana dulce
20 dkg gorgonzola                        200 g gorgonzola
40 dkg spárga                               400 g sparanghel
só, bors, szerecsendió                   sare, piper, nucsoara rasa

40 dkg garganelli (rövidtészta)     400 g garganelli (paste scurte) 

Tálaláshoz:                                    Pentru servit:
10 dkg parmezán                           100 g parmezan 

A spárga fás szárát 2-3 cm-re letörjük, zöldséghámozóval 
megtisztítjuk és kettévágjuk. Sós vizet forralunk, a szárát hamarabb beledobjuk a forró vízbe, 2-3 percet  főzzük, majd hozzáadjuk a többit  és további 4-5 percet forraljuk.         
A vajat felhevítjük, beleszórjuk  a lisztet és pár perig kevergetve     
pirítjuk. Felöntjük a hideg tejjel  és csomómentesre főzzük. Hozzá- 
adjuk a morzsolt gorgonzolát, a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, csipet 
szerecsendióval ízesítjük. Ha kész belekeverjük a leszűrt spárgát,     összerottyantjuk és a kifőtt  tésztával tálaljuk. Reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk. 


                         
Rupem si aruncam 2-3 cm din partea lemnoasa de la baza sparanghelului, fluierele le curatam cu un cutit econom, dupa care le taiem in doua. Fierbem partea ramasa de la baza 2-3 minute in apa sarata, dupa care restul inca 4-5 minute.
Topim untul, adaugam faina si incalzim cateva minute, turnam laptele si fierbem amestecand pana se ingroasa. 
Punem gorgonzola si smantana dulce, asezonam cu sare, piper si nucsoara rasa.
La final adaugam si sparanghelul si servim cu paste fierte si 
parmezan ras.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése