2016. május 22., vasárnap

Vaníliakrémes epres-rebarbarás pite


24 cm átmérőjű pite
A tésztához:
11 dkg búzaliszt
5 dkg kukoricaliszt
8 dkg hideg vaj
1-2 kanál hideg víz
csipet só
A krémhez:
5 dl tej
10 dkg cukor
5 tojás sárgája
3 kanál étkezési keményítő
10 dkg vaj
1 rúd vanília
A gyümölcs töltelékhez:
4 szál rebarbara
50 dkg eper
10 dkg cukor
5 lap zselatin



A liszteket, a sót és a vajat gyors mozulatokkal összegyúrjuk. Kevés hideg vizet önthetünk hozzá, ha a tészta nehezen állna össze. Fóliába csomagoljuk és legalább 1 órát hideg helyre tesszük.
Vékony körré nyújtjuk, kibélelünk vele egy piteformát úgy, hogy  magas oldala is legyen. Jól belenyomkodjuk, villával alaposan megszúrkáljuk, beterítjük egy sütőpapír darabbal, amelyre rizset vagy szárazbabot szórunk. 180 C fokra előmelegített sütőben rózsaszínűre sütjük, az utolsó 5 perceben eltávolítjuk a papírt és a nehezéket (vaksütés). 
A tejet feltesszük forrósodni a tűzre, beledobjuk a kikapart vaníliamagokat és a vaníliahüvelyt is. Amint a tej felforrt félrehúzzuk és lefedve 30 percet hűlni hagyjuk.
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a keményítőt, végezetül apránként belevegyítjük a leszűrt tejet is. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve felforraljuk, pár perc alatt besűrítjük, majd a tűzről levesszük és belekeverjük a kockára vágott vajat is. Kihűtjük.
A rebarbarának a fás héját lehúzzuk, 2-3 cm-es darabra vágjuk. Az epret kicsumázzuk és felezzük. Megszórjuk a cukorral és felfőzzük. 10 perc főzés után félrevesszük a tűzről, hozzáadjuk a hideg vízben 5 percig áztatott, majd kicsavart zselatinlapokat. 
A piteformába öntjük a vaníliakrémet, majd rásimítjuk a langyosra hűlt gyümölcszselét is. 
Hideg helyre tesszük pár órára.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése