Ennek a süteménynek a receptjét itt olvastatam először, majd amikor elkezdtem keresgélni a világhálón, akkor rájöttem, hogy ez egy elég ismert desszert, kisebb-nagyobb változtatásokkal több ország konyhájában jelen van.
A bab testességet, zamatot, nedvességet ad a piskótának anélkül, hogy babízt köcsönözzön neki. A hozzávalók gondos kiválasztásával gluténmentesen étkezők is elkészíthetik.
Szkeptikusok kerüljenek jeligére! :-)
Hozzávaló egy 18 cm átmérőjű tortához:
A lapokhoz:
1 kis doboz vörös vagy feketebab konzerv (400 g)
5 tojás
5 kanál kókuszzsír (vagy 6 kanál vaj)
5 kanál barnacukor (vagy édesítőszer megfelelő arányban)
5 kanál fekete kakaópor + 1 kanál a tepsi szórásához
2 kiskanál sütőpor
1 kiskanál vanília kivonat
csipet só
A krémhez:
25 dkg mascarpone
5 kanál barnacukor
10 dkg csokoládé
3 kanál kakaópor
2 púpozott kanál darabos mogyoróvaj
Az összeállításhoz:
5-6 kanál pikáns lekvár
A tortaforma aljába sütőpapírt teszünk, majd kevés zsiradékkal kikenjük, kakaóval beszórjuk, hidegre tesszük.
A sütőt előmelegítjük 170 C fokra.
A babot szűrőben jól átmossuk és lecsepegtetjük, majd robotgéppel pépesre daráljuk, hozzákeverünk 2 egész tojást és a vaníliát is.
A kókuszzsírt habosra keverjük a cukorral, a sóval, majd egyenként beleütjük a maradék tojásokat is. Hozzávegyítjük a babpasztát, a sütőport, majd kanalanként a kakaóport is.
A masszát a tortaformába öntjük és 35-40 percig sütjük (tűpróba).
Ha a tortalap megsült pár percig a formában hagyjuk hűlni, majd rácsra csúsztatjuk és legalább 4 órára félretesszük.
A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, langyosra keverjük.
A mascarpone-t a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a mogyoróvajat és a csokoládét is.
A tésztát óvatosan háromba vágjuk, az alsó és középső lapot megkenjük lekvárral és krémmel, majd az egészet bevonjuk a maradék mogyoróvajas csokoládékrémmel. Jól behűtjük.
Díszíthetjük kakaóporral.
A bab testességet, zamatot, nedvességet ad a piskótának anélkül, hogy babízt köcsönözzön neki. A hozzávalók gondos kiválasztásával gluténmentesen étkezők is elkészíthetik.
Szkeptikusok kerüljenek jeligére! :-)
Hozzávaló egy 18 cm átmérőjű tortához:
A lapokhoz:
1 kis doboz vörös vagy feketebab konzerv (400 g)
5 tojás
5 kanál kókuszzsír (vagy 6 kanál vaj)
5 kanál barnacukor (vagy édesítőszer megfelelő arányban)
5 kanál fekete kakaópor + 1 kanál a tepsi szórásához
2 kiskanál sütőpor
1 kiskanál vanília kivonat
csipet só
A krémhez:
25 dkg mascarpone
5 kanál barnacukor
10 dkg csokoládé
3 kanál kakaópor
2 púpozott kanál darabos mogyoróvaj
Az összeállításhoz:
5-6 kanál pikáns lekvár
A tortaforma aljába sütőpapírt teszünk, majd kevés zsiradékkal kikenjük, kakaóval beszórjuk, hidegre tesszük.
A sütőt előmelegítjük 170 C fokra.
A babot szűrőben jól átmossuk és lecsepegtetjük, majd robotgéppel pépesre daráljuk, hozzákeverünk 2 egész tojást és a vaníliát is.
A kókuszzsírt habosra keverjük a cukorral, a sóval, majd egyenként beleütjük a maradék tojásokat is. Hozzávegyítjük a babpasztát, a sütőport, majd kanalanként a kakaóport is.
A masszát a tortaformába öntjük és 35-40 percig sütjük (tűpróba).
Ha a tortalap megsült pár percig a formában hagyjuk hűlni, majd rácsra csúsztatjuk és legalább 4 órára félretesszük.
A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, langyosra keverjük.
A mascarpone-t a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a mogyoróvajat és a csokoládét is.
A tésztát óvatosan háromba vágjuk, az alsó és középső lapot megkenjük lekvárral és krémmel, majd az egészet bevonjuk a maradék mogyoróvajas csokoládékrémmel. Jól behűtjük.
Díszíthetjük kakaóporral.
Ha egy kis rummal meglocsoltad volna a tésztáját, szerintem gesztenyekrém ízre hajaz.
VálaszTörlésNem tudom, ismered-e a babpehelyből készült "gesztenyekrémet". Abból kiindulva írtam a fenti tippem.
De amúgy szuperség lett amit készítettél, tetszik nagyon.
Kormi, a málna-meggylekvár adott neki egy savanykás kontrasztot, így tökéletes lett, szrintem. Köszönöm a szép szavakat!
VálaszTörlésHát ahhoz a lekvárkombóhoz már tényleg nem kellett a "gesztenye" ;-)
VálaszTörlés