2016. július 3., vasárnap

Citrom-mangókrémes pite málnával és málnazselével


Hozzávalók egy 10X29 cm piteformához:
A tésztához:
15 dkg liszt
7 dkg hideg vaj
1 tojás sárgája
csipet só
A krémhez:
1 citrom
1 lime
2 tojás sárgája
2 egész tojás
1 púpozott kanál étkezési keményítő
10 dkg cukor
10 dkg vaj
3 kanál mangólekvár
A tetejére:
30 dkg málna
2 dl málnszörp
2,5 lap zselatin (4 g)
A pite hozzávalóit gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, majd fóliába tekerjük és legalább fél órára hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük a krémet. A tojásokat és a tojások sárgáját összekeverjük a cukorral, a citrom és lime reszelt héjával és levével, a keményítővel, majd folytonosan keverve lassú tűzön besűrítjük. Lehúzzuk a tűzről és kockánként hozzávegyítjük a vajat, majd kanalanként a mangólekvárt. Selymes, fényes krémet kapunk, jól behűtjük.
A pite tésztáját két sütőpapír között vékonyra és formára nyújtjuk, kibéleljük vele  a formát, villával alaposan megszurkáljuk. Összegyűrt sütőpapírt helyezünk rá, majd rászórunk "nehezéket": rizst, vagy száraz babot-lencsét (vaksütés). Előmelegített 180 C fokos sütőben 35 percet sütjük, majd a papírt és nehezéket eltávolítjuk és további 10 percet hagyjuk a sütőben.
Ha kihűlt óvatosan kiborítjuk a formából és megtöltjük a pikáns krémmel. Sűrűn kirakjuk málnával.
A málnazseléhez a zselatinlapokat 5 percre hideg vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk és belekeverjük a felforralt málnaszörpbe. Nem főzzük a zselatinnal! Gyakran megkevergetve hideg helyen kihűtjük, amíg  besűrűsödik, majd óvatosan rákanalazzuk  a málnára.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése