Verdens beste, vagyis a norvégok legfinomabb süteménye. A receptet innen vettem, de a krémhez használtam még mascarponét, hogy növeljem a térfogatát és fokozzam az ízeket.
Hozzávalók
A tésztalaphoz (30X40cm)
10 dkg puha vaj
5 dkg cukor
1 kk vanília kivonat
1 csipet só
1 kk sütőpor
4 tojás sárgája
10 dkg liszt
0,75 dl tej
4 tojás fehérje
5 dkg cukor
A habhoz:
4 tojás fehérje
10 dkg cukor
1 csipet só
1 kk vanília kivonat
15 dkg szeletelt mandula
A krémhez:
4 tojás sárgája
10 dkg cukor
5 dkg étkezési keményítő
1 csipet só
1 kk vanília kivonat
5 dl tej
25 dkg mascarpone
5 dl tejszín
1. A mandulát száraz serpenyőben, folytonosan kevergetve kissé megpirítjuk.
2. A vajat habosra keverjük a cukorral, a sóval, a vaníliával, a sütőporral, egyenként hozzávegyítjük a tojások sárgáját, majd felváltva a tejet és a lisztet. Végezetül lazán belforgatjuk a cukorral keményre felvert tojásfehérjét is. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk.
3. A habhoz keményre verjük a tojások fehérjét a cukorral, a vaníliával és a sóval. A piskótamasszára egyengetjük, majd megszórjuk a mandulával.
3. 180 C fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
4. A krémhez a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, a sóval, a vaníliával, majd hozzáadjuk a keményítőt és pár kanál hideg tejet. A maradék tejet felforraljuk, ráöntjük a keményítős tojásokra, majd a tűzre visszatesszük és kis lángon, folytonosan kevergetve jól besűrítjük.
A kész puding tetejére fóliát nyomkodunk (hogy ne bőrösödjön meg) és jól kihűtjük.
5. A tejszínt keményre verjük.
6. A mascarponet alaposan kihabosítjuk, hozzáadjuk a kihűlt pudingot, majd lazán beleforgatjuk a tejszínhabot is.
7. A lapot kettévágjuk, az alsó részre ráhalmozzuk a krémet, a tetejére helyezzük a másika lapot és tálalás előtt pár órát hidegre tesszük.
A sütemény könnyed, finom, dominál a pirított mandula aromája.
Most tortakarikával betöltés után kerekre vágtam.
Ízletes, máskor is el fogom készíteni.
A fotókat a kollegáim készítették telefonnal.
Hozzávalók
A tésztalaphoz (30X40cm)
10 dkg puha vaj
5 dkg cukor
1 kk vanília kivonat
1 csipet só
1 kk sütőpor
4 tojás sárgája
10 dkg liszt
0,75 dl tej
4 tojás fehérje
5 dkg cukor
A habhoz:
4 tojás fehérje
10 dkg cukor
1 csipet só
1 kk vanília kivonat
15 dkg szeletelt mandula
A krémhez:
4 tojás sárgája
10 dkg cukor
5 dkg étkezési keményítő
1 csipet só
1 kk vanília kivonat
5 dl tej
25 dkg mascarpone
5 dl tejszín
1. A mandulát száraz serpenyőben, folytonosan kevergetve kissé megpirítjuk.
2. A vajat habosra keverjük a cukorral, a sóval, a vaníliával, a sütőporral, egyenként hozzávegyítjük a tojások sárgáját, majd felváltva a tejet és a lisztet. Végezetül lazán belforgatjuk a cukorral keményre felvert tojásfehérjét is. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk.
3. A habhoz keményre verjük a tojások fehérjét a cukorral, a vaníliával és a sóval. A piskótamasszára egyengetjük, majd megszórjuk a mandulával.
3. 180 C fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
4. A krémhez a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, a sóval, a vaníliával, majd hozzáadjuk a keményítőt és pár kanál hideg tejet. A maradék tejet felforraljuk, ráöntjük a keményítős tojásokra, majd a tűzre visszatesszük és kis lángon, folytonosan kevergetve jól besűrítjük.
A kész puding tetejére fóliát nyomkodunk (hogy ne bőrösödjön meg) és jól kihűtjük.
5. A tejszínt keményre verjük.
6. A mascarponet alaposan kihabosítjuk, hozzáadjuk a kihűlt pudingot, majd lazán beleforgatjuk a tejszínhabot is.
7. A lapot kettévágjuk, az alsó részre ráhalmozzuk a krémet, a tetejére helyezzük a másika lapot és tálalás előtt pár órát hidegre tesszük.
A sütemény könnyed, finom, dominál a pirított mandula aromája.
Most tortakarikával betöltés után kerekre vágtam.
Ízletes, máskor is el fogom készíteni.
A fotókat a kollegáim készítették telefonnal.
Soha nem hallottam róla. Hogy te miket tudsz!
VálaszTörlésÉn is olvastam valahol, anyukám nem ezzel kergetett annak idején az asztal körül :-D
Törlés