2018. január 10., szerda

Kisdob, vagy hordócska

Ezt a román konyhában ünnepekre gyakran sütött finomságot soha nem készítettem még el. Kisdobnak, hordócskának, vagy Sarah Bernhardt-nak is nevezik,  elég babrás, de annál finomabb aprósütemény. 

Hozzávalók 45 darabhoz:
A tésztájához:
4 tojás fehérje
25 dkg cukor
1 kanál citromlé
csipet só
13 dkg pirított, darált dió
A krémhez:
4 tojás sárgája
15 dkg porcukor
4 kanál cukrozatlan kakaópor
25 dkg vaj (vagy fele arányban mascarpone)
2 kanál rum vagy kevés rumaroma
A díszítéshez:
10-15 dkg darált dió
A glazúrhoz:
10 dkg magas kakaótartalmú csokoládé
1 kanál olaj
A tojások fehérjét kőkeményre verjük a sóval, a citromlével és a cukorral, majd lapáttal gyengéden belevegyítjük a darált diót, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze.
Sütőpapíros tepsibe habzsák segítségével kis, 3 cm átmérőjű halmokat nyomunk egymástól tisztes távolságra. A habcsúcsokat vizes ujjal elsimítjuk, a tepsit kétszer megemeljük és hagyjuk az asztalra esni. Ezáltal távozik a csókokba maradt esetleges légbuborék.
130 C fokra előmelegített légkeverésés sütőben 45 percet sütjük és amíg sül, addig elkészítjük a krémet.
A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, a rummal és a kakaóval, majd gőz fölött folyamatosan tovább keverve besűrítjük. Ha kihűlt összekeverjük a puha vajjal.
Összeállítjuk a kisdobokat: két habcsókot a talpával kifelé, a domború felével befelé összeragasztunk kevés krémmel, majd egy kenőkés segítségével szépen megkrémezzük-elegyengetjük a kisdob oldalát is. Ha a henger forma kialakult megforgatjuk darált dióban.
A csokoládét vízgőz fölött felovasztjuk, hozzávegyítjük az olajat, majd megkenjük mindegyik kisdob tetejét.
Hűtőben tároljuk, vigyázva, hogy a kisdobok ne törjenek össze. Másnapra puha, garantáltan kiváló, kiadós desszert, megéri az elkészítésével járó macera minden egyes percét.   
   

6 megjegyzés:

  1. Kedves Ildi, a kakaós -tojásos krémem nagyon kemény lett, pontosan követtem az utasításokat.Vajon milyen buktatója van?? Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Bocsánat, hogy ilyen későn reagálok. Nekem is kemény lett, így töltöttem be.

    VálaszTörlés
  3. Istenem, hogy lehet ez román sütemény, ezt te sem gondolod komolyan, nevetséges vagy!!! 😡😡

    VálaszTörlés
  4. A nevetséges te vagy, funkcionális analfabéta lehetsz. Nem azt mondtam, hogy román sütemény, hanem azt, hogy a román konyhákon ünnepekkor gyakran készítik. Ne szólj szám, nem fáj fejem, kedves Manyus.

    VálaszTörlés